Leerlingen Christiaan Davidschool zijn kleine handhygiënespecialisten
27 Apr 2020, 12:44
foto
Een leerling van de Christiaan Davidschool neemt zeep voordat ze haar handen gaat wassen.


Kinderen van de vijfde klas van de Christiaan Davidschool zijn in feite in een bevoorrechte positie. Ze zijn namelijk kleine handhygiënespecialisten, dankzij de handenwassentraining die ze hebben gevolgd, vlak voordat de scholen werden gesloten door de Covid-19 maatregelen. 

"Nu het Coronavirus huishoudt in de wereld en ook zijn intrede heeft gedaan in Suriname, kunnen deze leerlingen hun mama, papa, broertjes, zusjes, ooms, tantes en buren vertellen hoe zij precies hun handen moeten wassen”, zegt microbioloog Ricky Stutgard. Hij heeft de leerlingen getraind in het kader van het handenwassen scholentoernooi, dat later dit jaar wordt gehouden. 

Stutgard heeft gemerkt dat de Christiaan Davidschool zaken als hygiëne zeer serieus neemt. “Ik heb heel veel folders en posters gezien over handen wassen en hygiëne. Wat dat betreft doen ze een heel goede job.” Dat wordt bevestigd door schoolleider Audrey Luckham-Margaret. Zij vertelt dat de kinderen al vanaf de tweede klas bekend worden gemaakt met hygiene, maar in de derde klas wordt tijdens de lessen ook de nadruk gelegd op handhygiëne. “Vooral nu, met het beruchte Coronavirus, is het belangrijk dat kinderen beseffen hoe belangrijk het is om je handen goed te wassen”, zegt de schoolleider. 

Uit onderzoek is gebleken dat handenwassenprogramma’s op school het ziekteverzuim met maar liefst 54% verminderen. Dit stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het nut van handenwassenprogramma’s is tijdens de huidige Covid-19 pandemie meer dan duidelijk, zegt Stutgard. Hij legt uit dat in eerste instantie algemene en persoonlijke hygiëne van eminent belang zijn. Met algemene hygiëne wordt bedoeld dat men zijn omgeving moet schoonhouden en desinfecteren. Persoonlijke hygiëne houdt onder meer in baden, haren wassen en tanden poetsen. 

Van alle vormen van hygiëne is handhygiëne echter het belangrijkst. Stutgard legt uit waarom: “Je handen komen in contact met bijna alles en iedereen. Zij kunnen op die manier ziektekiemen overbrengen. Je handen komen ongemerkt ook in contact met urine en ontlasting. Dat zijn allemaal potentiële bronnen van infectie. Daarom moet je handhygiëne serieus nemen. Doordat je je handen gaat reinigen met water en zeep, zorg je ervoor dat de keten van contaminatie doorbroken wordt, zodat je jezelf en anderen niet kan infecteren.” 
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April