VHP gefocust op internationale en lokale waarnemersmissie
23 Apr 2020, 22:47
foto


Vanwege de huidige Covid-19 situatie is het volgens de VHP verwachtbaar dat verschillende internationale waarnemers uitdagingen zullen hebben met het afvaardigen van waarnemersmissies naar Suriname. De VHP wijst erop in een eerder stadium reeds te hebben aangegeven dat zij de creatie van een nationaal waarnemers instituut ondersteunt en daar veel heil in ziet. Zo’n instituut, goed uitgerust en aanwezig op elk stembureau, zal ten behoeve van het electoraat en het volk van Suriname, de vinger aan de pols moeten houden. 

De buitenlandse waarnemingen dragen bij aan het nationale en internationale vertrouwen in geheime, transparante en eerlijke verkiezingen, stelt de politieke partij. De partij is verheugd dat een aantal van in Suriname gevestigde bilaterale diplomatieke missies in principe de bereidheid hebben om zoals gebruikelijk ook de algemene verkiezingen op 25 mei waar te nemen en daarover te rapporteren. De VHP vindt dat door de verminderde aanwezigheid van internationale en regionale missies, de waarneming door diplomatieke missies hier te lande een speciale dimensie krijgt.

De VHP heeft actief de traditionele waarnemers missies, zoals de Caribische Gemeenschap, de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en de Europese Unie, geïnformeerd over de ontwikkelingen, zorgpunten en voorbereidingen tot dusverre en aangedrongen op een substantiële aanwezigheid bij de aanstaande cruciale verkiezingen. De Europese Unie zal door de Covid-19 situatie en de vigerende reisbeperkingen, dit jaar niet in staat  zijn een missie af te vaardigen. De Caricom én de OAS zijn in een proces van voorbereiding, om na te gaan op welke wijze aanwezig te zijn en de verkiezingen te observeren. De VHP benadrukt het belang van deze waarnemersmissies en kijkt uit naar de finale beslissingen van beide organisaties. 

Ongeacht deze waarnemersmissies zal de VHP bij de verkiezingsautoriteiten blijven aandringen op een eerlijk en transparant proces, een degelijke en tijdige voorbereiding en handelen conform de wet en daarbij horende regelgeving. Er rust een uitermate belangrijke verantwoordelijkheid op elke Surinaamse burger om hierop aan te dringen. Voor de VHP is niet alleen de aanloop naar de verkiezingen belangrijk, maar evenzo een richtige uitvoering van de verkiezingen op de dag zelf en de telling van de stemmen. Zaken die in vorige jaren verkeerd zijn gegaan, mogen zich niet herhalen.

Verschillende politieke partijen zullen vertegenwoordigers op verschillende stembureaus positioneren om het proces actief en secuur te volgen en daarover te rapporteren. De VHP zal deze informatie gedurende de hele dag verzamelen en indien nodig bij de autoriteiten aan de bel trekken om corrigerend op te treden. 
Advertenties