Gebrek aan cash dollars baart rekeninghouders zorgen
17 Apr 2020, 00:00
foto


Mensen die vreemde valuta willen opnemen van hun eigen rekening, zijn geschrokken dat ze niet eens US$ 200 konden opnemen bij De Surinaamsche Bank (DSB). Zij hebben van de bank te horen gekregen dat er geen cash US-dollars zijn. Wie giraal overgemaakt heeft, kan helemaal niet komen aan cash US-dollars. Alle banken hebben een limiet voor opname van cash US-dollars. 

De algemeen directeur van DSB, Steven Coutinho, om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat de hoeveelheid cash in omloop steeds afneemt. Hij merkt op dat de bank helaas beperkingen moet opleggen. "Dit, totdat de Centrale Bank van Suriname met een oplossing komt die duurzaam werkt voor de samenleving en onze klanten," zegt de bankier. Bij DSB is de limiet US$ 250 per week voor mensen die cash gestort hebben. Wie giraal overmaakt van een andere bank, kan niet cash gaan innen. 

Nu het luchtruim ruim een maand gesloten is, komen er ook geen toeristen naar Suriname. De US-dollars die via de Federal Reserve Bank New York (Fed) naar Suriname werden verzonden, zijn ook opgeschort in februari. Alle banken hebben het probleem om cash dollars uit te betalen. Sinds een maand komen er ook geen euro's meer het land binnen. Het geld dat er is, rouleert.  

Mensen die vreemde valuta bij de banken hebben, zijn bezorgd over de situatie. "Het is mijn eigen geld en ik kan er niet aan komen. Dit is wel heel erg," zegt een cliënt van DSB aan Starnieuws. "Ik ga deze kwestie niet zo laten, want het gaat om mijn moeizaam gespaard geld." 
Advertenties