Moody's voorspelt verkoop aandelen Saramacca-goudmijnproject
16 Apr 2020, 04:50
foto


De regering zou een deel van haar belang in het Saramacca-goudmijnproject kunnen verkopen, om het geldtekort waarmee zij kampt gedeeltelijk op te heffen. Moody's Ratings verwacht dat de verkoop dit jaar zal doorgaan. De regering heeft aangetoond in staat te zijn munt te slaan uit haar eigendomsbelangen in verschillende mijnbouwconcessies, stelt de kredietbeoordelaar. Moody's heeft de rating voor Suriname verder verlaagd van B2 naar B3 en van stabiel naar negatief.

Grote begrotingstekorten in combinatie met beperkte financieringsmogelijkheden op de binnenlandse en externe markt, hebben geleid tot een groter liquiditeitsrisico van de Surinaamse overheid. Moody's Ratings verwacht dat de bruto-financieringsbehoeften dit jaar ongeveer een vijfde van het bbp zullen bedragen. Een onderontwikkelde binnenlandse kapitaalmarkt en beperkte toegang tot externe markten beperken volgens het ratingsbureau het toekomstige vermogen van de regering om toegang te krijgen tot financiering. Bovendien zegt het is de kwaliteit van de financiering - zowel extern als lokaal - verslechterd. De toegenomen afhankelijkheid van minder concessionele vormen van externe schuld en kortlopende leningen van de binnenlandse banksector hebben de voortzetting van het risico alleen maar vergroot. 

Erosie reserves
De internationale reserves zijn binnen twee maanden fors gedaald. Bedroegen de internationale reserves eind vorig jaar nog US$ 647,5 miljoen, tegen eind februari waren die gekelderd tot US$ 565,3 miljoen. De internationale reserves zijn in 2019 gestegen, "maar dit was grotendeels het gevolg van het feit dat commerciële banken een deel van hun vereiste deviezenreserves bij de Centrale Bank hebben geplaatst."

Als de reserveverplichtingen van de banken worden verrekend met de berekening van de internationale reserves, dan heeft de Centrale Bank slechts ongeveer US$ 100 miljoen beschikbaar, inclusief US$ 88 miljoen aan goud, wat neerkomt op royalty's betaald door de mijnbouwsector. Een toename in mijnbouwgerelateerde importen heeft ertoe geleid dat het tekort op de lopende rekening alleen maar groter is geworden; van 3% in 2018 tot 11% van het bbp in 2019. Grote netto fouten en weglatingen droegen bij aan de negatieve betalingsbalanspositie.

De weinige liquide internationale reserves en een groot tekort op de lopende rekening hebben de wisselkoers onder druk gezet. De 'valutawet' die de regering in maart 2020 heeft aangenomen, verbiedt contante ontvangsten en betalingen in vreemde valuta voor bedrijven en huishoudens. Moody's verwacht dat de druk op de Surinaamse dollar zal blijven bestaan. Het bureau twijfelt aan het vermogen van de autoriteiten om de koppeling te handhaven. In de praktijk is al gebleken dat de valutawet niet werkt. De unificatie van de koers is uitgebleven en de prijzen van goederen in de winkels zijn niet gedaald. De prijzen blijven stijgen, terwijl er nu sprake is van vier koersen.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April