Oproep aan het onderwijsveld: word toch proactiever 
13 Apr 2020, 18:56
foto


Een groot deel van het onderwijsveld moet leren om proactiever te worden en niet al het denkwerk over te laten aan een schoolleider, -bestuur en de leiding van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC). Onze kinderen zitten vanaf 13 maart thuis en moet het regulier onderwijsproces zo snel mogelijk weer op gang komen. Houd u voor ogen dat de Paasvakantie in principe op 14 april eindigt en de scholen op 15 april zouden moeten starten met het derde kwartaal. 

Was het zo dat de minister eerder aangaf dat er geen achterstand is, is de situatie met de verlenging van de Covid-19 maatregelen, gewijzigd. De afgelopen weken hebben wij de leerstof van de twee voorgaande kwartalen geoefend met onze dochter die in het zesde leerjaar zit van de basisschool, maar u begrijpt dat wij nu de leerstof van het derde kwartaal nodig hebben, willen wij niet dat er een gap ontstaat. 

Het is nu eenmaal zo dat wij in Suriname een leerstofjaarklassensysteem hebben en is de leerstof dus afgebakend. 
Dat het ministerie lessen via de televisie heeft aangekondigd voor kinderen van leerlaar 7 en 8 is toe te juichen, maar hoe verder met de lagere klassen en leerlingen van het voj en de vos-studenten? 

Voor mij zet de discussie over ‘distance learning’ in deze crisisperiode geen zoden aan de dijk. Nog minder hebben wij iets aan die muggenzifterij over personen die in sommige delen van het land niet beschikken over internet of televisie. De vraag die wij aan onszelf moeten stellen en in het bijzonder het onderwijsveld, is: wat kunnen wij zelf doen om erger te voorkomen? En precies hier komt proactief handelen bij kijken. U bent nu aan zet. Mijn jongste dochter zit op een particuliere school en voor haar start de school op 16 april. Maakt u zich geen zorgen, het is afstandsonderwijs. 

Vanaf dag 1 toen de minister de Paasvakantie vervroegd aankondigde, kregen wij meteen bericht van de school met de nodige instructies. Via een online platform konden de ouders de week daarop zelf de leerstof inzien en ondersteunend materiaal downloaden om thuis te oefenen met hun kinderen. Afgelopen weekend kregen wij weer bericht van de schoolleiding. De school start op 16 april. De school heeft filmpjes ontwikkeld, een weekschema, en zij die daartoe de behoefte hebben, kunnen werkboekjes op school afhalen. Via Zoom en Google Classroom worden de lessen verzorgd. 
Dat is proactief handelen. 

Dit artikel heb ik niet geschreven om onze leerkrachten een hak te zetten, maar is bedoeld ter bemoediging, omdat wij allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Ik weet dat u het ook moeilijk heeft, maar wij gaan het samen moeten doen, willen wij deze moeilijke periode overbruggen. Wij hebben u nodig, onze kinderen hebben u nodig, de toekomst van Suriname heeft u nodig. 

Ik verwacht van schoolleiders en leerkrachten dat zij de komende dagen werken aan een beknopte versie van de leerstof die behandeld moet worden in het derde kwartaal. U hoeft niet per se fysiek in vergadering bijeen te komen, maar gebruik de technologie. 

De ouders zouden met inachtneming van de Covid-19 maatregelen de leerstof kunnen ophalen volgens een schema en kan niemand meer klagen dat delen van Suriname niet beschikken over internet of tv. Ouders kunnen dan gericht thuis oefenen met hun kind. Ik denk dat elke ouder bereid zal zijn om te betalen indien er materiaal gekopieerd moet worden, maar doe iets… zit niet stil. Zit niet te wachten op het moment dat het ministerie aankondigt dat de scholen weer starten. Kom op… we kunnen het… Doe het.

De afdeling Inspectie van het ministerie kan erop toezien dat het proces richtig verloopt. Verder zou het ministerie met het Examenbureau  – indien dat nog niet geval is geweest – in deze fase de mogelijkheden moeten bekijken om aangepast examenwerk op te stellen voor examenklassen op basis, voj- en vosniveau. 

Ik wil ten slotte in herinnering brengen dat Schoolradio en TV, een afdeling van de Ontwikkelingsdienst van het ministerie, een groot aantal educatiefilmpjes heeft ontwikkeld voor het basis en voj-onderwijs. Een verzoek aan het ministerie om ook gebruik te maken van deze tv-producties. 

Sheila Mijnals
Een bezorgde moeder 
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April