Ecuador: Salarissen president en kabinetsleden gehalveerd
13 Apr 2020, 17:13
foto
Ecuador had moeite met de afhandeling van het aantal doden als gevolg van het coronavirus. (Foto: Reuters)


De lonen van de Ecuadoraanse president Lenin Moreno en zijn kabinetsleden zijn met 50% ingekort in het kader van maatregelen die het staatshoofd vrijdag heeft aangekondigd om de Covid-19-pandemie aan te pakken. De pandemie heeft de economie van de Andes-natie een zware slag toegebracht.

De pandemie van de afgelopen weken heeft de sanitaire autoriteiten in de grootste stad Guayaquil overweldigd, waar de lijken thuis of urenlang op straat bleven.

De salarisverlagingen zullen ook gevolgen hebben voor staatsfunctionarissen, waaronder wetgevers in de Nationale Vergadering, die zware kritiek hebben geuit op de plannen van Moreno om de belastingen te verhogen om de overheidsfinanciën te ondersteunen tijdens de pandemie. "Ik heb een verlaging van het maandelijkse inkomen van de president, vicepresident, ministers en viceministers met 50% geregeld", schreef Moreno op Twitter-account.

Officiële gegevens van zondag toonden aan dat Ecuador 7.466 infecties en 333 doden had. Nog eens 384 mensen zouden zijn overleden aan het coronavirus, maar de gevallen waren niet bevestigd, omdat ze niet waren getest.

Moreno heeft voorgesteld een fonds voor humanitaire hulp op te richten dat 5% van de winst met een gerapporteerde omzet van meer dan US$ 1 miljoen in 2028 zou innen. Het fonds zou werknemers met maandelijkse salarissen van meer dan US$ 500 belasten.

Deze maatregelen zijn in twijfel getrokken door inheemse volkeren, vakbonden en bedrijfsleiders. "De belasting die we van de arbeiders willen innen is oneerlijk, aangezien de maatregelen niet de bijdrage van de staat omvatten", zei arbeidsleider Richard Gomez in een interview.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April