Guyana: Hof van Beroep bevestigt hertelling stemmen
08 Apr 2020, 14:19
foto
De rechters bij het Hof van Beroep van Guyana: rechters Rishi Persaud, Dawn Gregory en hooggerechtshof-rechter Judith Brassington Reynolds.


Het Hof van Beroep in Guyana heeft dinsdag zijn beschikkingen gegeven en bevestigde dat de bevelen van het Hooggerechtshof die een nationale hertelling van op 2 maart uitgebrachte stemmen blokkeren, niet langer standhouden. De rechtbank heeft in haar beschikkingen het verzoek van de advocaten van de verzoeker om de zaak terug te geven aan het Hooggerechtshof niet ingewilligd.

Er is echter wel in het voordeel van de verzoeker geoordeeld dat geen enkele externe partij, in dit geval de Caricom, het toezicht op het hertellingsproces; als Gecom (verkiezingscommissie van Guyana) dat zou doen, kan overnemen. De rechtbank beval dat als dat het geval zou zijn, het ongrondwettelijk zal zijn.

Er was een vertraging opgetreden in de uitgifte van de beschikkingen, omdat advocaat Roysdale Forde de rechtbank wilde schrijven op de enige basis waaronder het beroep was toegewezen - dat het Hooggerechtshof had mogen zeggen of Gecom inbreuk pleegde op haar constitutionele toezichtsbevoegdheden door het toezicht op een hertelling over te dragen aan de Caricom.

Gecom heeft sindsdien besloten door te gaan met de nationale hertelling - een proces waarop de commissie zelf toezicht zal houden. De commissie heeft besloten dat het Caricom-team opnieuw zal worden uitgenodigd, maar om te ‘valideren’ en de hertelling geloofwaardig te maken. Er wordt vandaag een conceptplan verwacht dat de weg vrij moet moeten voor de start van het hertellingsproces.
Advertenties