Op Wereldgezondheidsdag
07 Apr 2020, 09:55
foto


In Public Health oftewel volksgezondheid gaat het om de gezondheidstoestand van een bevolking en over de factoren die de gezondheidstoestand beïnvloeden. Deze factoren kun je vertalen in de omstandigheden die bepalend zijn hiervoor. Belangrijke bepalende omstandigheden zijn preventie, de gezondheidszorg, leefstijl, sociale en fysieke omgeving en genetische en verkregen kenmerken. 

Hoe is volksgezondheid verbonden met de mens? 
Doordat de mens recht heeft op gezondheid en de Staat/overheid de plicht heeft om volksgezondheid voor haar bevolking te bevorderen en bewaken. De WHO-grondwet (1946) zegt: 'recht op gezondheid is de hoogst haalbare gezondheidsstandaard als een fundamenteel recht van ieder mens'.
Het begrijpen van gezondheid als mensenrecht schept een wettelijke verplichting voor Staten om toegang te verzekeren tot tijdige, acceptabele en betaalbare gezondheidszorg van passende kwaliteit en om te voorzien in de onderliggende bepalende omstandigheden  van gezondheid, zoals veilig en drinkbaar water, sanitaire voorzieningen, voedsel, huisvesting, gezondheidsgerelateerde informatie en onderwijs en gendergelijkheid. 

Wat zegt onze grondwet over gezondheid?
TIENDE AFDELING: DE GEZONDHEID
Artikel 36
1. Een ieder heeft recht op gezondheid.
2. De Staat bevordert de algemene gezondheidszorg door systematische verbetering van leef- en werkomstandigheden en geeft voorlichting ter bescherming van de gezondheid.

Maar, wat is gezondheid?
'Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijke gebreken.'

Wie is verantwoordelijk voor de Volksgezondheid? 
Het ministerie van Volksgezondheid is verantwoordelijk hiervoor. In artikel 19 van het Staatsbesluit departementale taken SB 1991 no 58, laatstelijk gewijzigd in 2017, is aangegeven hoe het ministerie deze taak moet uitvoeren. Het ministerie heeft tot taak de volksgezondheid van de bevolking te beschermen en bevorderen! 
Hoe moet hij dat doen? Door beleid te maken mbt de factoren die volksgezondheid beïnvloeden zodat dit beleid gunstig voor de bevolking uitvalt.

Tegenover recht hebben is er altijd een verplichting! Als de mens recht heeft op gezondheid (en niet alleen gezondheidszorg!), welke plicht heeft zij dan? Wij hebben als mensen, burgers, de plicht om ons deel van eigen verantwoordelijkheid te nemen inzake onze eigen gezondheid!
Een voorbeeld is de huidige crisis met Covid-19. 
Uw rol inzake besmettingsgevaar van Covid-19 indammen is UW PLICHT.

Hoe doet u dat?
Bekende instructies: zorgen voor hygiëne, frequent handen wassen dan wel reinigen, thuis blijven, althans zo min mogelijk uit huis en indien u uit huis moet, houd u zich aan de instructies. Uw recht komt tot uitdrukking in de maatregelen die getroffen zijn en worden vanuit de regering om het besmettingsgevaar van Covid-19 in te dammen. Er is nationaal en internationaal veel gezegd, geschreven, ervaren inzake Covid-19. Deze pandemie impliceert een wereldcrisis, maar ik wil u vragen om Covid-19 te zien als een 'reset' op elk niveau met invloed op elke sector. 

Laten wij ons minder concentreren op de barrières en meer op de alternatieven die hoogstwaarschijnlijk ook na Covid-19 effectief en efficiënt van toepassing zouden kunnen zijn (frequent handen wassen wordt een gewoonte, hygiëne en goede sanitatie worden prioriteit, zuiniger zijn wordt een gewoonte, ga zo maar door...). 
Ik denk dat deze situatie met name in Suriname 'volksgezondheid' (eindelijk) de prioriteit geeft die zij verdient. Onthoud: Crisis is Kans!
Ik wens u een bezinningsvolle Wereldgezondheidsdag.

Cheryl Dijksteel, 
Aspirant-DNA kandidaat VHP
Advertenties