Britse premier Boris Johnson naar intensieve zorg
06 Apr, 18:10
foto
De Britse premier, Boris Johnson, is op de intensieve zorg opgenomen nadat zijn situatie verslechterde. (Foto: Reuters)


De Britse premier Boris Johnson is vandaag overgeplaatst naar een intensive care-afdeling nadat zijn coronavirus-symptomen verergerden. Zijn kantoor in Downing Street zei dat hij nog bij bewustzijn was. Groot-Brittannië heeft geen formeel opvolgingsplan als de premier arbeidsongeschikt wordt, maar Johnson (55), vroeg minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab om hem te vervangen.

Johnson werd zondagavond opgenomen in het ziekenhuis en onderging tests na meer dan 10 dagen aanhoudende symptomen van het coronavirus, waaronder een hoge temperatuur. Downing Street had gezegd dat hij opgewekt was en nog steeds de leiding had, hoewel hij in de vroege middag werd overgebracht naar een intensive care-afdeling - waar de ernstigste gevallen worden behandeld - in het St. Thomas' ziekenhuis in het centrum van Londen.

Johnson had zuurstof gekregen, zei een bron. "In de loop van vanmiddag is de toestand van de premier verslechterd en op advies van zijn medisch team is hij overgeplaatst naar de intensive care van het ziekenhuis", zei een woordvoerder van zijn kantoor. "De premier heeft de minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab, gevraagd hem waar nodig te vervangen", zei Downing Street. "De premier blijft op dit moment bij bewustzijn."

Downing Street zei dat hij was overgeplaatst naar de intensive care-afdeling als 'een voorzorgsmaatregel als hij ventilatie nodig heeft om zijn herstel te ondersteunen'. De 55-jarige Johnson testte op 26 maart positief op het virus. Zijn woordvoerder had eerder geweigerd direct te antwoorden nadat hem was gevraagd of hij longontsteking had.