New York noteert 630 doden in 24 uur
04 Apr, 15:57
foto
Meer dan 2.600 mensen zijn in New York overleden aan Covid-19. (Foto: Reuters)


Het dodental van Covid-19 in de staat New York is in een verwoestend tempo gestegen tot 3.565 doden op zaterdag. Gisteren nog was het dodental 2.935. Het is het grootste aantal doden in 24 uur tijd in New York.

De staat heeft tot dusver 113.704 positieve gevallen geregistreerd - met 63.306 alleen in New York City, waar 2.624 zijn omgekomen - slechts 6.000 minder dan het totaal aantal gevallen in het zwaar getroffen Italië.

In zijn dagelijkse briefing op zaterdag zei gouverneur Andrew Cuomo dat infecties binnen vier tot veertien dagen in de staat kunnen pieken. "Een deel van mij wil graag bij de apex zijn en laten we het gewoon doen. Maar een deel van mij zegt dat het goed is dat we niet bij de apex zijn, omdat we nog niet klaar zijn", zei Cuomo.

Hij voegde eraan toe dat de federale regering nu het overlopende ziekenhuis in het Javits Center van Manhattan zal bemannen en uitrusten voor de behandeling van degenen die besmet zijn met het coronavirus. De faciliteit kan 2.500 patiënten opnemen.

De staat zet zijn jacht op dringend noodzakelijke ventilatoren voort, zei Cuomo. Hij bedankte de Chinese regering voor het schenken van 1.000 van de levensreddende apparaten die naar verwachting zaterdag aankomen. Hij zei ook dat de staat Oregon 140 ventilatoren zou leveren.

De Chinese regering en miljardairs Jack Ma en Joseph Tsai, de medeoprichters van de online marktplaats Alibaba, hebben een gift van 1.000 ventilatoren mogelijk gemaakt.

"Het gaat een aanzienlijk verschil voor ons maken", voegde Cuomo toe, die donderdag had gezegd dat de voorraad ventilatoren van de staat binnen zes dagen uitgeput zou zijn als het aantal ernstig zieke coronaviruspatiënten in het huidige tempo zou blijven groeien. De gouverneur zei dat 85.000 vrijwilligers - waaronder 22.000 van buiten de staat - zich hadden aangemeld om te helpen in het coronavirus-epicentrum van het land. Uren eerder stuurde de stad een noodoproep naar haar 8,6 miljoen inwoners en drong er bij bevoegde gezondheidswerkers op aan om vrijwilligerswerk te doen.

"Iedereen die nog niet aan dit gevecht heeft deelgenomen, we hebben u nodig", zei burgemeester Bill de Blasio. Hij smeekte om hulp van 'elke professionele zorgverlener: arts, verpleegkundige, ademtherapeut, noem maar op.' De burgemeester heeft geschat dat de stad tot april en mei 45.000 meer medisch personeel nodig heeft om de pandemie te bestrijden.