Apache/Total stuit op tweede aanzienlijke oliereserve in blok 58
02 Apr 2020, 10:08
foto
Het boorschip Noble Sam Croft is bezig in het offshoregebied van Suriname.


Apache Corporation en Total SA hebben drie maanden nadat zij hun eerste significante olievondst deden in blok 58 in het offshoregebied van Suriname, bekendgemaakt dat ze opnieuw een aanzienlijke oliereserve hebben gevonden. De Sapakara West-1 put heeft een reserve van 79 meter netto olie en condensaat. Intussen zijn ook de derde en vierde locatie van de exploratieputten in blok 58 geïdentificeerd.

De put is geboord door de Noble Sam Croft met Apache als operator. Apache en Total hebben elk een werkbelang van 50%. De Sapakara West-1 werd geboord tot een diepte van ongeveer 6.300 meter en is met succes getest op de aanwezigheid van koolwaterstoffen in meerdere lagen.

"Sapakara West-1 is een tweede van twee putten die zijn geboord," zegt Rudolf Elias, algemeen directeur van Staatsolie in een eerste reactie aan Starnieuws. "Het blok (58..red) is zo groot als Trinidad en heeft  50 mogelijke putten." Elias die altijd rotsvast in zijn vertrouwen is geweest over de vondst van commercieel winbare olie, blijft optimistisch over verdere winbare oliereserves. "De derde put wordt geboord tussen Maka en Sapakara - de KwasKwasi put - dus de kans is groot dat er een derde significante vondst volgt."

De Staatsolie-topman blijft aandringen op het opstarten van brede maatschappelijke discussies over hoeveel zal worden gestort in het Stabilisatiefonds. Hij wijst erop dat de lage olieprijs (vandaag US$ 17 per vat) tijdelijk is. "We verwachten een krimp van 25% in april/mei in de totale wereldbehoefte van olie. Het dal is dus nog niet bereikt," zegt Elias. "Daarna gaat de vraag weer toenemen." Hij stelt dat ze op de lange termijn rekenen op een olieprijs tussen de US$ 40 en US$ 60 per vat.

Elias is gerust over de positie van Staatsolie in deze periode van de coronapandemie. Het is een unieke wereldgebeurtenis, iets wat sinds de tweede wereldoorlog niet is gebeurd. "Maar Staatsolie is sterker dan ooit door onze diversificatie - goud, olieraffinaderij, Gow2 en elektriciteit."

Blok 58 beslaat 1,4 miljoen hectare en biedt een aanzienlijk potentieel buiten de ontdekkingen in Sapakara West en Maka Central. Na voltooiing van de operaties in Sapakara West-1 zal de Sam Croft verhuizen naar de derde prospect in blok 58 -Kwaskwasi- dat ongeveer 10 kilometer ten noordwesten van Sapakara West-1 ligt. De vierde put -Keskesi- zal worden geboord ongeveer 20 kilometer ten zuidoosten van Sapakara West-1. Beide exploratieputten zullen worden geboord in oliegevoelige lagen en reservoirs die onafhankelijk lijken te zijn van de ontdekkingen van Maka en Sapakara.
Advertenties

Friday 20 May
Thursday 19 May
Wednesday 18 May