Valutawet debet aan verlaging kredietwaardigheid land
02 Apr 2020, 00:02
foto
De dalende waarde van de staatsobligatie op de internationale kapitaalmarkt binnen een maand tijd.


De omstreden Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren die op 21 maart overnight is goedgekeurd, weegt zwaar in de verlaging van de kredietwaardigheid van Suriname. De meest gerenommeerde kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft Suriname op 1 april 2020 de CCC+ notering gegeven. In januari had Fitch Ratings de kredietwaardigheid van het land ook al verlaagd van B- naar CCC.

S&P zegt dat de deviezenbeperkingen die De Nationale Assemblee heeft opgelegd, de eis omvat dat contracten in vreemde valuta moeten worden omgezet in Surinaamse dollars en dat transacties alleen kunnen worden gedaan in Surinaamse dollars. De kredietbeoordelaar zegt dat ze heeft begrepen dat de beperkingen niet van toepassing zijn op de verplichtingen in vreemde valuta van de overheid. Beleggers zijn echter geenszins van plan om hun investeringen in vreemde valuta uitbetaald te zien in Surinaamse dollars.

Staatsobligatie
Dat beleggers huiverig zijn om risico's te nemen met Suriname blijkt ook uit de steeds dalende prijs van de staatsobligatie van US$ 550 miljoen die per 1 april nog maar de helft van de waarde behoudt. De staatsobligatie die in 2017 op de internationale markt is aangegaan, neemt vanaf 2019 gestaag af met een sterke duik op 17 december vorig jaar met een waarde van 70,8%. Er volgt een opleving na de olievondst van Total/Apache in januari dit jaar. De obligatie piekt op 18 februari met 88,4% en duikt twee weken later met 10 punten naar 78%. Op 20 maart bereikt de staatsobligatie een dieptepunt van 57,7%. In drie dagen tijd van 30 maart naar 01 april verliest de obligatie nog eens 8 punten en belandt op een nieuw dieptepunt van 50,5%. En de vooruitzichten op herstel zijn negatief. Deze maand moet de Staat ook de aandeelhouders van de obligatielening die is aangegaan voor 9,25%, de halfjaarlijkse rente uitkeren van in totaal zo'n US$ 26 miljoen.

De staatsobligatie was gisteren op 1 april nog maar de helft waard.

De regering kan haar verhoogde financieringsbehoeften mogelijk niet volledig financieren, omdat beleggers extra risico-minded zijn geworden, zegt S&P. Volgens het ministerie van Financiën bedraagt de aflossing van de staatsschuld bijna SRD 1,7 miljard. De aflossing en rente van de binnenlandse schuld zou tegen de SRD 500 miljoen aanlopen. En de schulden zullen in 2020 nog verder stijgen, zegt de kredietbeoordelaar, waarmee ze nog steeds grotendeels in lijn zijn met historische niveaus.

Negatieve vooruitzichten
De instituten van Suriname zijn het afgelopen jaar verzwakt. Daarbij komt dat de politieke onzekerheid over de aanstaande verkiezingen de doeltreffendheid van toekomstige beleidsreacties op de economische en fiscale uitdagingen waarmee het land wordt geconfronteerd, kan verminderen.

De situatie wordt er niet beter op. De wereldwijde Corona pandemie zal Suriname economisch ook zwaar treffen. Met dalende olieprijzen en de stijgende overheidstekorten en financieringsbehoeften voorziet de kredietbeoordelaar een economische schok voor het land.

De huidige politieke context brengt risico's op korte termijn voor de regering met zich mee die snel en adequaat reageren op de uitdagingen waarvoor zij staat. "De gevolgen van het vonnis van de president kunnen van invloed zijn op de aanstaande verkiezingen in mei 2020." De regering heeft een kleine meerderheid die ze zou kunnen verliezen, zegt S&P. "Het kan voor elke partij zonder duidelijke meerderheid moeilijk zijn om tijdens deze stressvolle periode ingrijpende beslissingen te nemen en tijdig de hervormingen door te voeren die nodig zijn om de financiën van Suriname op het pad naar duurzaamheid te brengen."
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March