Countrymuzieklegende Kenny Rogers overleden
21 Mar 2020, 10:27
foto
Kenny Rogers heeft meer dan 100 miljoen platen verkocht. (Getty Images)


De Amerikaanse countrymuzieklegende Kenny Rogers is op 81-jarige leeftijd overleden. Een vertegenwoordiger van de familie zei dat hij "thuis vreedzaam stierf door natuurlijke oorzaken".

Rogers stond in de jaren zeventig en tachtig bovenaan de hitlijsten van pop- en countrymuziek en won drie Grammy-prijzen. Bekend om zijn schorre stem en ballades, waaronder The Gambler, Lucille en Coward Of The County, besloeg zijn carrière meer dan zes decennia.

Hij vatte ooit zijn populariteit samen door uit te leggen dat hij geloofde dat zijn liedjes "zeggen wat elke man wil zeggen en wat elke vrouw wil horen".

Na opgegroeid te zijn in armoede in een federale woonwijk in Houston, Texas, begon Rogers nummers op te nemen met een reeks bands, waaronder Kenny Rogers and de First Edition, voordat hij in 1976 zijn solocarrière startte. Hij brak door met zijn single 'Lucille' in 1977.

Hij was nooit een favoriet van muziekcritici, maar werd één van de meest succesvolle cross-countryacts aller tijden en de 10e best verkochte mannelijke artiest in de Amerikaanse geschiedenis wat betreft albumverkoop. Hij werkte tijdens zijn carrière samen met andere countrymuzieklegendes, waaronder Dolly Parton en Willie Nelson.

In 2007 stond hij onverwachts weer in de schijnwerpers in het Verenigd Koninkrijk toen The Gambler het onofficiële WK-volkslied van het Engelse Rugby Team werd. Het nummer werd zo populair dat Rogers het tijdens zijn Glastonbury Festival Legends slot uit 2013 tweemaal speelde. Zijn duet uit 1983 met Dolly Parton 'Islands in the Stream' is ook heel bekend.

In 2013 werd hij opgenomen in de Country Music Hall of Fame en ontving hij een Lifetime Achievement Award van de Country Music Association.

In hun verklaring zei zijn familie dat hij "een onuitwisbare stempel op de geschiedenis van de Amerikaanse muziek had gedrukt". De familie plant op dit moment een kleine privédienst uit bezorgdheid voor de nationale Covod-19-noodsituatie."

Rogers, een fervent zakenman, leidde in de loop van de jaren verschillende ondernemingen, voornamelijk in de vastgoed- en restaurantsector. Hij speelde ook in verschillende films en tv-shows, waaronder in de hoofdrol als autocoureur in de film Six Pack uit 1982.

Tijdens een interview met de BBC in 2013 herinnerde hij zich zijn "obsessie" met tennis en zei dat hij zo goed werd dat hij hoger stond dan Bjorn Borg in de ATP-dubbel. Hij was vijf keer getrouwd en had vijf kinderen.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April