Covid-19 update: 800 ingezetenen willen naar huis
19 Mar 2020, 01:35
foto
Het nationaal management team Covid-19 tijdens de 5e update persconferentie. Van l-r: Directeur Volksgezondheid, Cleopatra Jessurun, NCCR-coördinator Jerry Slijngaard en directeur Nationale Veiligheid Danielle Veira. (Foto: René Gompers)


Er hebben zich ruim 800 landgenoten gemeld die naar huis willen komen. Aan de quarantaine plekken om hen op te vangen, ze moeten elk 14 dagen afgezonderd worden, wordt nog gewerkt. De controle bij de grenzen wordt verscherpt, niet alleen bij de officiële meldposten, elke ‘breach and gap’ wordt in de gaten gehouden. Minister Antoine Elias van Volksgezondheid is voor een dag naar Cuba om meer hulp te krijgen om het verder verspreiden van de coronavirus te voorkomen. 

Op de 5e informatiesessie van de overheid en samenwerkende instanties over het coronavirus, zijn er niet veel nieuwe ‘updates’ bijgekomen. Er zijn geen andere Covid-19 gevallen. De enige corona patiënt in het land is verplaatst naar het Sint Vincentius Ziekenhuis. Ze heeft hoge koorts, haar toestand is wel stabiel. De specialisten willen haar dichterbij hebben om te behandelen, heeft Cleopatra Jessurun, directeur van Volksgezondheid uitgelegd. 

Op social media worden er allerlei middeltjes gepromoot die het coronavirus zouden moeten doden: van drinken van ‘bita’ tot het wassen van de handen en gezicht met zoutwater. “Alles kan maar het is nog niet bewezen wat werkt,” merkt Jessurun op. “Elk individu heeft het recht om voor zichzelf te beslissen wat die wil drinken of eten. Maar ik kan u vanuit Volksgezondheid niet zeggen dat u dit of dat mag gebruiken, zolang dat niet wetenschappelijk is aangetoond.”  

Op de vorige sessie heeft minister Antoine Elias van Volksgezondheid meegedeeld dat hij bij de Cubaanse ambassadeur het verzoek heeft gedaan dat met de 50 artsen die komen, het medicament voor het coronavirus meekomt. “Het gaat om een medicijn inderdaad wat ook goed werkt en wij gaan het hoogstwaarschijnlijk ook krijgen. Het is een medicijn bestaande uit 22 elementen.”  De 50 gezondheidswerkers komen vrijdag in Suriname aan.

Deze sessie is geopend met een videoboodschap van president Desi Bouterse. Hij sprak de natie toe. Hij heeft meegedeeld dat minister Elias zich op Cuba bevindt om meer hulp te halen voor Suriname. Bouterse heeft benadrukt dat de strijd tegen het virus boven de politiek staat. Hij heeft benadrukt dat hamsteren niet hoeft, dat er geen angst voor schaarste hoeft te zijn. Tegen winkeliers die hun deuren dichthouden zal hard opgetreden worden. Aan de ene kant krijgen de winkeliers hulp om het hoofd boven water te houden. 

Er is veel tijd besteed aan quarantaine. Jerry Slijngaard deelt mee dat ‘gradually’ de plekken worden geïdentificeerd en ingericht. Ondertussen hebben 795 gestrande landgenoten zich geregistreerd om naar huis te komen. De meest behoeftigen worden financieel ondersteund door de overheid. Wanneer de eerste vluchten naar huis terug zullen plaatsvinden, is op deze sessie ook niet duidelijk geworden. Voor sommigen zal bij terugkeer besloten moeten worden waar ze afgezonderd zullen worden, gewoon thuis of op een van de plekken die de overheid aanwijst. Bij thuisquarantaine moet men rekening houden dat iedereen die er woont, ook in quarantaine zal zijn. 

René Gompers

Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April