Olieprijs onder de US$30, Staat ziet inkomsten dalen
18 Mar 2020, 07:33
foto
Oliepompkrikken werken bij zonsondergang nabij Midland, Texas, de Verenigde Staten. (Foto: Reuters)


De lage olieprijs op de wereldmarkt wordt een probleem voor de Staat Suriname, de aandeelhouder van Staatsolie Maatschappij Suriname. De prijs van ruwe olie is dinsdag onder de US$ 30 per vat gedoken toen de pandemie van het coronavirus de economische groei en de vraag naar olie vertraagde. Aan de andere kant duurt de prijzenoorlog tussen Saudi-Arabië en Rusland om hun marktaandeel ook voort.

Landen als de Verenigde Staten en Canada, samen met landen in Europa en Azie nemen ongekende maatregelen om het virus in bedwang te houden. Er zijn al 7.500 doden gevallen door Covid-19. Talrijke regeringen hebben bewoners verteld om hun bewegingen te beperken, terwijl bedrijven hun deuren sluiten, waardoor de vraag naar brandstoffen wordt beperkt.

De termijncontracten voor ruwe BrCo LCOc1 eindigden voor de eerste keer sinds 2016 onder de US$ 30 per vat tot US$ 28,73. De West Texas Intermediate ruwe CLc1-termijncontracten daalden met 6,1% tot US$ 26,95 per vat.

Saudi-Arabië en Rusland blijven verwikkeld in een prijzenoorlog die uitbrak nadat de twee topproducenten er niet in waren geslaagd de bevoorradingsmaatregelen uit te breiden om de markt te ondersteunen. Het Saudische ministerie van Energie heeft gezegd at het de export van ruwe olie de komende maanden zal opvoeren tot meer dan 10 miljoen vaten per dag.

Voor Staatsolie zien de zaken er niet zo somber uit omdat hun kostprijs erg laag is. Staatsolie-directeur Rudolf Elias zegt aan Starnieuws dat het bedrijf een prijs tussen de US$ 25 en US$ 30  aan kan. Prioriteit is natuurlijk om de productie op hetzelfde niveau te behouden. Het voordeel van Staatsolie is dat het bedrijf gediversifieerd is. Er wordt verdient met de raffinaderij, bij de Gowtu-pompstations en bij de verkoop van energie. En met de hoge goudprijs, ziet Elias voor dit jaar zo'n US$ 100 miljoen binnenstromen.

Een ander verhaal is het voor de aandeelhouder, de Staat Suriname. Voor iedere dollar die Staatsolie minder verdient, krijgt de aandeelhouder 0,68 dollarcent minder aan inkomsten. Staatsolie maakt op jaarbasis US$ 6 miljoen minder winst voor iedere dollar dat de olieprijs daalt. Maar zegt Elias, "voor iedere dollar dat de goudprijs stijgt, verdient Staatsolie US$ 1 miljoen op jaarbasis." Hij legt uit dat bij een prijs van US$ 25 per vat, het bedrijf nog winst maakt. Dat geldt natuurlijk niet voor de aandeelhouder die rekening houdt met een bepaalde olieprijs die wordt meegenomen in de overheidsbegroting. Bijvoorbeeld zou Staatsolie bij een olieprijs van US$ 60 per vat ongeveer US$ 180 miljoen dollar afdragen aan belastingen, dividend en andere belastingen. Bij een prijs van US$ 30 per vat kan het bedrijf geen US$ 180 afdragen, maar misschien US$ 80 miljoen. "Dat is dus US$ 100 miljoen minder dan waarop de Staat had gerekend, dus voor de Staat is de lage olieprijs een probleem."

Elias denkt dat de lage olieprijs zo'n drie tot zes maanden zal duren, alvorens weer te stijgen. Het streven van Staatsolie blijft om te allen tijde een low producer te blijven, om in tijden van dit soort handelsoorlogen, minder verliezen te hebben.
Advertenties