PL: Volksgezondheid is nu eerste prioriteit
15 Mar 2020, 04:52
foto
PL-voorzitter Paul Somohardjo tijdens een persconferentie.


De gezondheid van het volk heeft nu de hoogste prioriteit. Wanneer het noodzakelijk zou zijn om vanwege het coronavirus de verkiezingen te verschuiven, dan zal de Pertjajah Luhur (PL) haar medewerking verlenen, echter onder strikte voorwaarden. Dit heeft PL-voorzitter Paul Somohardjo zaterdag verklaard tijdens een persconferentie op het partijcentrum te Beekhuizen.

Een van de voorwaarden is dat er een interim-regering, dan wel een zakenkabinet moet komen, dat zich uitsluitend zal bezighouden met een efficiënte aanpak van het coronavirus én een vlotte organisatie van de verkiezingen. Somohardjo benadrukte dat, indien de PL zou moeten meewerken aan uitstel van de verkiezingen, het in te stellen interim-kabinet niet een kabinet moet zijn dat steeds op zoek is naar leningen. Een andere voorwaarde is bij een eventuele verschuiving van de verkiezingen de huidige parlementariërs na 25 mei 2020 geen salaris of schadevergoeding meer ontvangen. “Inclusief mijn persoon”, maakte Somohardjo duidelijk.

De PL-voorzitter legde uit dat parlementariërs zijn gekozen voor een periode van vijf jaar. Na een zittingstermijn van vijf jaar moet dan ook de bijbehorende schadevergoeding afgesloten worden. Het kan volgens hem niet zo zijn, dat parlementariërs steeds op een verlenging rekenen en dan komt er geen verkiezing, terwijl men het salaris gewoon door blijft ontvangen. Hij wees er verder op dat de zittingstermijn van De Nationale Assemblee verlengd kan worden volgens artikel 56 van de Grondwet, maar de goedkeuring hiervan dient met een twee derde meerderheid te geschieden. “Ze mogen uitstellen of verlengen, maar willen ze onze medewerking krijgen, dan zijn dit onze voorwaarden. Ze hebben nu al 26 zetels. Met de drie verraders die uit ons politiek huis komen, zitten ze op 29. Met de twee verraders van de andere groep komen ze op 31 zetels. Als ze de PALU kunnen meekrijgen, dan wordt het 32 zetels. Dan moeten ze nog shoppen om die twee zetels binnen te krijgen. Maar onze voorwaarden staan vast”, gaf Somohardjo aan.

De PL-voorman deed een beroep op de samenleving om alert te blijven, zowel wat betreft de verkiezingen als het coronavirus. Regelmatig de handen wassen, zich aan de hygiëneregels houden en de adviezen van de WHO opvolgen, luidde zijn oproep. De geplande massameetings van de partij zijn voorlopig on hold vanwege het verbod op bijeenkomsten met meer dan 100 mensen. Ook de warming-up meeting die zaterdag gepland was in Nickerie, heeft de PL moeten afblazen. Financieel heeft de partij daardoor schade geleden, aangezien alle voorbereidingen al waren getroffen. De kleinere vergaderingen, ondro-oso-meetings, kerninstallaties en veldbezoeken gaan echter wel normaal door, met inachtneming van de hygiëneregels, zei Somohardjo. 

Overigens vindt hij het onterecht dat Handel, Industrie & Toerisme het feit dat mensen proberen te hamsteren, op het bord van de winkeliers probeert af te schuiven. “Eigenlijk ligt de fout niet bij de winkeliers, ook niet bij de consument. Het ligt bij de regering zelf. Want de regering wist vooraf, vanaf december, van het coronavirus, dan moest men de voorraad aan basisgoederen zodanig hebben veilig gesteld, dat er nu geen schaarste hoeft te ontstaan. We hoeven geen voedselschuur te zijn van het Caribisch gebied, maar wel zeker voor ons land Suriname. De mensen kunnen niet helpen dat ze de zekerheid willen nemen en tien of meer dan vijftien goederen gaat hamsteren”, stelde Somohardjo. 

Hij merkte op dat mensen niet alleen extra voorraden willen inkopen vanwege de lock down in verband met het coronavirus, maar men houdt vooral rekening met de koers- en prijsschommelingen. Wat vandaag SRD 10 kost, is morgen gemakkelijk te koop voor SRD 15. “Als je maar SRD 2000 of 3000 verdient, dan moet je leren sparen. Maar geld sparen op de bank kan betekenen dat het verdampt. Door de lock down van Suriname gaan wij een extra moeilijke tijd tegemoet. Er komen geen toeristen meer, en met de triple-C ratings kunnen we geen leningen sluiten, dus Suriname gaat het extra, extra moeilijk hebben. De PL, die als slogan hanteert dat zij de sociale kracht is, zal het volk blijven helpen waar mogelijk, zoals zij nu doet door basisgoederen tegen de kostprijs te verkopen," zei Somohardjo. 
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April