Latijns-Amerika verhoogt reisverbod en sluit scholen
13 Mar 2020, 07:35
foto
Personeel op de El Alto International Airport in de buitenwijken van La Paz, Bolivia, draagt mondmaskers als maatregel om het coronavirus terug te dringen. (Foto: Reuters)


Verschillende Latijns-Amerikaanse landen hebben donderdag de maatregelen opgevoerd om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, waaronder het stoppen van vluchten van en naar Europa, het verbieden van openbare bijeenkomsten en het sluiten van scholen. Regeringen in Argentinië, Bolivia, Peru, Costa Rica en Honduras, hebben een hardere stap gezet een dag nadat de Wereldgezondheidsorganisatie de uitbraak als een pandemie beschreef en de Verenigde Staten reizen vanuit Europa beperkte.

Honduras, met twee gevallen van coronavirus, zei dat het scholen zou sluiten en openbare evenementen voor twee weken zou annuleren, en dat het de toegang van mensen uit Europa, China, Iran en Zuid-Korea, zou beperken. "Het is geweldig dat ze de toegang tot Honduras hebben verboden van mensen uit landen die deze ziekte al hebben, maar het is jammer dat ze het hebben gedaan toen we hier al ziek waren", zei Manuel Solorzano (23) in de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa. De Nationale Autonome Universiteit van Honduras heeft de lessen voor onbepaalde tijd geschorst.

Argentinië zei dat het de afgifte van visa aan reizigers zou stopzetten en vluchten zou opschorten uit landen die het zwaarst zijn getroffen door het virus, waaronder de Verenigde Staten, China, Japan, Zuid-Korea en Europese landen. Op donderdag meldde Argentinië 31 gevallen, tegenover 21 de dag ervoor, en één overlijden. De meeste betrokkenen waren naar het buitenland gereisd, meestal naar Europa, maar enkele mensen zijn lokaal besmet.

Ambtenaren in de hoofdstad, Buenos Aires, zeiden dat ze het bijwonen van het publiek bij sportevenementen en grote bijeenkomsten zouden verbieden, meldde het staatspersbureau Telam.

In Bolivia zei interim-president Jeanine Anez dat functionarissen de vluchten van en naar Europa zouden opschorten, scholen tot het einde van de maand zouden sluiten en bijeenkomsten van meer dan 1.000 mensen zouden verbieden. Verschillende kandidaten die campagne voerden voor de presidentsverkiezingen van mei, annuleerden de bijeenkomsten. Anez drong er bij kandidaten op aan om samen te werken in een "frontale strijd" tegen het coronavirus.

"Dit virus maakt niet uit waar we vandaan komen, wat onze ideologie is of onze achtergrond", zei ze. "We lopen allemaal risico als we niet samenwerken." Bolivia heeft drie gevallen van coronavirus, waaronder een 65-jarige vrouw die woensdag werd weggestuurd bij verschillende ziekenhuizen vanwege bezorgdheid over de verspreiding van het virus.

In Peru, met 22 gevallen, zei president Martin Vizcarra dat bijeenkomsten van meer dan 300 mensen zouden worden verboden en dat de schorsing van scholen zou worden uitgebreid tot universiteiten en hogescholen.

Costa Rica zei dat het de "risicovolle" scholen voor twee weken zou sluiten en de universiteitslessen zou schorsen na bevestiging van 23 gevallen. Ambtenaren daar zeiden dat meer dan 8.000 hotelreserveringen waren geannuleerd. Ze verwachtten dat de inkomsten uit toerisme met de helft zullen dalen.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April