COVID-19: Paraatheid Volksgezondheid verhoogd
11 Mar 2020, 17:54
foto


Het ministerie van Volksgezondheid continueert de monitoring van de situatie in de wereld in relatie tot de verspreiding van het virus COVID-19, welke in steeds meer landen opduikt. Suriname volgt in nauw overleg met CARPHA de ontwikkelingen op dit gebied. Tot op heden zijn er geen besmettingen van het virus in Suriname bevestigd. Echter, de Surinaamse gezondheidsautoriteiten blijven uiterst alert op eventuele besmettingen. Hiervoor is paraatheid m.b.t COVID-19 verhoogd door opgevoerde surveillance en screening op de havens, de Oost-Westverbinding en gezondheidsinstellingen.

Ook zijn de bewustwordingscampagnes geïntensiveerd, met de focus op preventie tegen COVID-19. Terwijl het ministerie van Volksgezondheid de controle bij de verschillende lucht - en rivier havens heeft verhoogd, is het ministerie zich ervan bewust dat nieuwe studies aantonen dat individuen die geen symptomen vertonen, besmettelijk kunnen zijn. Evenwel moet er gehandeld worden o.b.v. feiten en niet uit vrees of paniek.

Indachtig het voorgaande heeft het ministerie van Volksgezondheid het volgende besloten:
1. Reizigers (niet-ingezetenen en ingezeten), die de afgelopen 14 dagen uit gebieden komen,  waar er sprake is van  lokale COVID-19 uitbraak, zullen na aankomst 14 dagen geïsoleerd worden indien symptomatisch. Indien niet symptomatisch dienen de bovengenoemde personen een zelf-quarantaine op na te houden en bij eventuele symptomen dat direct via 178 te melden.

2. Alle reizigers zullen als onderdeel van de verhoogde controlemaatregelen op de luchthaven en andere havens alsook bij de roadblocks door de Port Health Officers op temperatuur worden gescand. Bij reizigers waar twijfel is, zal een algehele screening plaatsvinden.

3. Ingezetenen worden sterk afgeraden om, indien niet nodig, af te reizen naar risicolanden en-of gebieden waar sprake is van een uitbraak en alle nodige voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Het gegeven advies zal regelmatig worden aangepast o.b.v. de gewijzigde omstandigheden.

Het Ministerie wijst, nogmaals, op het belang dat de gezondheidswerkers zich houden aan de protocollen zoals die door het ministerie zijn gedeeld. Op de gemeenschap wordt een dringend beroep gedaan om de volgende routinematige, maar effectieve preventieve maatregelen in acht te blijven nemen:

i. Was uw handen met zeep en water of gebruik een hand desinfecterend middel op alcoholbasis;

ii. Bedek neus en mond met een tissue bij hoesten of niezen (en gooi die daarna weg);

iii. Hoest en nies in de boeg van de elleboog indien er geen tissue beschikbaar is;

iv. Vermijd nauw contact met mensen met griep symptomen;
en

v. Volg nauwlettend de nieuwsberichten van officiële kanalen.

Indien er sprake is van koorts, kortademigheid, hoest en andere longproblemen of u hebt recent een van de risicogebieden bezocht, belt u gelijk naar de hotline van het BOG op 178. Het ministerie van Volksgezondheid deelt de mening van de WHO dat het virus alleen met gezamenlijke inspanning en solidariteit kan worden bestreden. 
Advertenties