WHO: Corona-uitbraak is pandemie
11 Mar 2020, 16:05
foto
Personen met mondmaskers op zijn te zien bij kruispunten in China. Het land heeft de grootste uitbraak gezien van het coronavirus. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de uitbraak bestempeld als pandemie.(Foto: Reuters)


De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de uitbraak van het coronavirus bestempeld als een pandemie. WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus zei dat het aantal gevallen buiten China de afgelopen twee weken 13 maal is toegenomen. Hij zei dat hij "diep bezorgd" was door "alarmerende niveaus van inactiviteit" over het virus.

Een pandemie is een ziekte die zich tegelijkertijd in meerdere landen over de hele wereld verspreidt. Tedros zei echter dat het bestempelen van de uitbraak als een pandemie niet betekende dat de WHO haar advies over wat landen moesten doen aan het veranderen was.

Hij riep de regeringen op om de loop van de uitbraak te veranderen door "dringende en agressieve actie" te ondernemen. "Verschillende landen hebben aangetoond dat dit virus kan worden onderdrukt en gecontroleerd," zei hij. "De uitdaging voor veel landen die nu te maken hebben met grote clusters of communitytransmissie is niet of ze hetzelfde kunnen doen - het is of ze dat zullen doen."

Overheden moesten "een goed evenwicht vinden tussen het beschermen van de gezondheid, het minimaliseren van verstoring en het respecteren van het menselijk leven".

"We zitten hier samen in om de juiste dingen met alle kalmte te doen en de burgers van de wereld te beschermen. Het is te doen," zei hij.

Eerder waarschuwde de bondskanselier van Duitsland, Angela Merkel, dat tot 70% van de bevolking van het land - ongeveer 58 miljoen mensen - het coronavirus kon krijgen. Ze zei dat omdat er geen remedie bekend was, de focus zou liggen op het vertragen van de verspreiding van het virus. "Het gaat om het winnen van tijd," zei ze.

Sommige Duitse virologen betwisten het hoge cijfer. Voormalig federaal overheidsadviseur voor ziektebestrijding, prof. Alexander Kekulé, vertelde de Duitse media dat hij een worst case scenario van 40.000 gevallen zag.

In Italië, waar meer dan 12.000 bevestigde gevallen zijn, heeft de Italiaanse premier Giuseppe Conte de sluiting van scholen, sportscholen, musea, nachtclubs en andere locaties in het hele land aangekondigd. Op woensdag zeiden Italiaanse gezondheidsambtenaren dat het dodental daar van 631 was gestegen naar 827.

Wereldwijd
India heeft tot 15 april alle visa voor buitenlanders opgeschort, behalve diplomatieke, werk- en projectvisa.

De gouverneur van New York kondigde aan dat troepen naar New Rochelle zouden worden gestuurd, in een poging om een ​​uitbraak van het virus in te dammen, aangezien het totaal aantal Amerikaanse geïnfecteerden woensdag de 1.000 overschreed. Een insluitingszone van 1,6 km was van kracht rond de stad ten noorden van Manhattan. Sommige personen zijn in quarantaine geplaatst.

Muziekfestivals en andere grote evenementen in de VS, waaronder het Coachella-festival in Californië, zijn geannuleerd of uitgesteld. De E3-spelshow die in juni in Los Angeles wordt gespeeld, is afgelast.

Duizenden vluchten zijn wereldwijd geannuleerd omdat luchtvaartmaatschappijen moeite hebben om met een dalende vraag om te gaan.

De Britse minister van Volksgezondheid, Nadine Dorries, zei dat ze positief had getest op coronavirus en thuis in isolement was.

Verschillende landen - waaronder Zweden en Bulgarije, evenals de Republiek Ierland - hebben hun eerste sterfgevallen geregistreerd, terwijl het aantal bevestigde gevallen in Qatar is gestegen van 24 naar 262.

China - waar het virus voor het eerst werd ontdekt - heeft in totaal 80.754 bevestigde gevallen en 3.136 sterfgevallen gezien. Maar het registreerde dinsdag het laagste aantal nieuwe infecties, slechts 19.
Advertenties