China: Sommigen in Wuhan weer aan het werk
11 Mar 2020, 22:44
foto
De Chinese president Xi Jinping wuift naar inwoners die thuis in quarantaine zijn in de woonwijk Wuhan, het epicentrum van de uitbraak van het coronavirus, in de provincie Hubei, China.(Foto: Reuters)


Sommige vitale industrieën in Wuhan, de Chinese stad in het epicentrum van de coronavirus-epidemie, kregen te horen dat ze woensdag hun werkzaamheden konden hervatten. Het besluit komt een dag nadat president Xi Jinping het gebied voor het eerst sinds de uitbraak begon, heeft bezocht.

De stad van 11 miljoen inwoners is sinds eind januari gesloten, maar het bezoek van Xi gaf aan dat het tij in het voordeel van de regering keerde, omdat het vecht om een ​​virus te bestrijden dat vanaf dinsdag 80.778 mensen in China had geïnfecteerd en 3.158 had gedood. Autoriteiten elders in China verlaagden de respons op noodsituaties op de epidemie en versoepelden reisbeperkingen.

Vertrouwen puttend uit het bezoek van Xi en het afnemen van nieuwe infecties, zei de provinciale overheid van Hubei dat werknemers in het openbaar vervoer in Wuhan en degenen die zich bezighouden met het maken van medische benodigdheden en het produceren van dagelijkse benodigdheden, mogen terugkeren naar het werk. Andere industrieën die invloed hebben op nationale of mondiale toeleveringsketens, kunnen ook weer aan het werk gaan met toestemming van relevante autoriteiten.

Wuhan is goed voor bijna 10% van de voertuigen gemaakt in China en is de thuisbasis van honderden onderdelenleveranciers. In het hele land komt de productie langzaam weer op gang. Hoewel de economie nog steeds ongeveer 25% onder haar gebruikelijke niveaus opereert, zouden de productie activiteiten eind april volledig moeten worden hersteld, voorspelde Francoise Huang, senior econoom bij Euler Hermes, in een briefje aan klanten.

Op woensdag zei de Japanse autofabrikant Nissan dat het van plan was om de productie in twee Chinese fabrieken gedeeltelijk te hervatten, één in Hubei. Zijn concurrent Honda zei dat sommige werknemers waren teruggekeerd naar hun fabriek in Wuhan en dat het de productie vanaf woensdag geleidelijk zou hervatten.

In een gebaar om het vertrouwen van investeerders verder te vergroten, zei de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie (NDRC) woensdag, dat het in het buitenland geïnvesteerde bedrijven actief zal helpen hun werk te hervatten en sectoren uit te breiden waarin buitenlandse investeringen worden aangemoedigd.

Terwijl sommige beperkingen werden versoepeld, zei de regering van Hubei dat de beperkingen op het transport in Wuhan behouden blijven en dat scholen in de provincie tot nader order gesloten zouden blijven.

De stad Qianjiang in Hubei heeft de beperkingen ook versoepeld, waarbij autoriteiten zeiden dat ze strikte transportverboden zouden handhaven.

De laatste cijfers van de National Health Commission toonden landelijk 24 nieuwe gevallen van coronavirus, en 22 meer sterfgevallen vanaf dinsdag. Alle laatste sterfgevallen hebben plaatsgevonden in Wuhan. Maar nieuwe infecties in Hubei bleven stabiliseren, met nieuwe gevallen die afnamen voor de zesde dag. Alle 13 nieuwe gevallen in Hubei werden geregistreerd in Wuhan.

Geïmporteerde gevallen
De meest bemoedigende trend die uit de nieuwste infectiecijfers kon worden gehaald, was het lagere transmissieniveau binnen gemeenschappen in China, aangezien bij 10 van de 24 nieuwe gevallen van dinsdag, mensen uit het buitenland waren betrokken. Maar de Chinese douane zei dat de neerwaartse druk op de buitenlandse handel van China en de wereldeconomie nog steeds toeneemt, omdat de coronavirus-epidemie zich snel verspreidt in het buitenland.

"Het stabiliseren van de handelsgroei zou moeilijker zijn," zei de Douane in een verklaring. "De risico's van geïmporteerde zaken nemen plotseling toe en het omgaan met risico's van coronavirus in de Chinese havens zou een grote uitdaging vormen."

Hoewel slechts 79 van de gevallen in China uit het buitenland komen, heeft het stijgende aantal van dergelijke incidenten de autoriteiten ertoe aangezet hun aandacht te verleggen op het beperken van het risico van ingevoerde gevallen.

De hoofdstad van Beijing zag op dinsdag zes nieuwe gevallen waarbij personen betrokken waren die uit Italië en de Verenigde Staten reisden, terwijl Shanghai twee geïmporteerde infecties had, de provincie Shandong één en de provincie Gansu één. De zuidelijke provincie Guangdong meldde drie gevallen waarbij reizigers betrokken waren, één uit Frankrijk en twee uit Spanje.

Elders verlaagden de provincie Hunan en de gemeente Chongqing echter hun noodresponsniveau, terwijl steden rond de provincie Shandong intercity- en landelijke passagiersvervoersroutes hervatten, meldde het officiële persbureau Xinhua. Tot nu toe heeft ongeveer driekwart van de Chinese gemeenten, regio's en provincies hun responsniveau voor noodgevallen verlaagd van het hoogste niveau.
Advertenties