'Pakittow' Biervliet: Acties gaan door
07 Mar 2020, 18:27
foto
De opkomst bij het tweede protest op initiatief van Stephano 'Pakittow' Biervliet was niet groots. (Foto's: René Gompers)


Er komen nog meer protestacties kondigt Stephano 'Pakittow' Biervliet, initiatiefnemer van de demonstratie op het Kerkplein vrijdag, aan. “Nog vóór de verkiezingen komt er een lamlegging,” licht hij toe aan Starnieuws. “Dat betekent dat alles wordt gesloten, bedrijven scholen, alles!” Studenten hebben tijdens het protest hun misnoegen en zorgen geuit over de slechte economische situatie in het land. De hoge valutakoersen en de gevolgen zijn voor hen het grootste probleem.

"De koers mag niet hoger dan mijn cijfers" prijkt er op een protestbord. "We willen geen tralala beleid," staat er op een ander. De opkomst is niet groots geweest; een paar honderd studenten, seniorenburgers en andere medestanders. Maar dat maakt Biervliet en collega activist Curtis Hofwijks niets uit. "Daar gaat het niet om,"  benadrukt  Hofwijks vanaf de soundtruck. "Voor de bestuurders zijn de aantallen belangrijk, ze sturen elke keer mensen om te tellen wanneer er een protestactie is. Dat getuigt van hun kortzichtigheid, ze bekommeren zich om aantallen en niet om het oplossen van de problemen van het land. Dat jullie hier zijn betekent dat jullie beseffen wat er gebeurd en dat je verandering wil zien."

De studenten maken zich zorgen om hun toekomst. De hoge koersen maken naar school gaan haast onbetaalbaar. Ze vragen zich af hoe duur de inschrijvingen gaan worden straks op middelbaar- en universitair niveau. Sparen  in valuta is nu onmogelijk gemaakt. Op jezelf gaan wonen is niet te doen, en bouwen al helemaal niet meer voor sommigen. Het protestbord met “Waar is onze gouden toekomst dat aan ons werd beloofd?” wordt op verschillende hoeken van het plein getoond. “Weg met Bouta!” is de algemene conclusie tijdens het protest.


"Ja, we hadden meer studenten verwacht," geeft Biervliet toe. "Maar er hebben zich bepaalde zaken afgespeeld waardoor ze ook niet massaal hier konden zijn. Maar dat ze er zijn is al een goede stap want studenten doen dit niet meer, protesteren. Ik had niet gedacht dat ik studenten op de been kon krijgen." Biervliet roept de politieke partijen op, in het bijzonder de oppositie, om ook van zich te laten horen, "zodat het volk merkt dat ze bereidt zijn te vechten voor Suriname."  Dat de verkiezingen "net om de hoek" zijn maakt Biervliet ook niks uit "We hebben te maken met de verkiezingen," zegt hij onverschillig.  "Het gaat om Suriname. We gaan alles doen voor Suriname. Suriname eerst en dan de rest."

René Gompers
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April