Coronavirusinfecties doet wereldwijde handel schrompelen
06 Mar 2020, 19:50
foto
Een man met een gezichtsmasker loopt in het Waterloo Station in London. (Foto: Reuters)


Het aantal mensen dat besmet was met het nieuwe coronavirus over de hele wereld overtrof vrijdag de 100.000 toen de economische schade toenam, met handelscentra die leeg beginnen te raken en aandelenmarkten die tuimelden. Een toenemend aantal mensen werd geconfronteerd met een nieuwe realiteit. Velen werden gevraagd om thuis te blijven van het werk, scholen werden gesloten, grote bijeenkomsten en evenementen werden geannuleerd, winkels zijn uit hun voorraden aan basisgoederen zoals toiletartikelen en water, en gezichtsmaskers zijn een normaal gezicht.

In Londen, de financiële hoofdstad van Europa, was het district Canary Wharf ongewoon stil. Het grote kantoor van S&P Global stond leeg nadat het bedrijf 1.200 medewerkers naar huis had gestuurd, terwijl HSBC ongeveer 100 mensen vroeg om vanuit huis te werken nadat een werknemer positief op de ziekte had getest.

In New York verdeelde JPMorgan (JPM.N) zijn team tussen centrale locaties en een secundaire locatie in New Jersey, terwijl Goldman Sachs (GS.N) enkele handelaren naar nabijgelegen secundaire kantoren in Greenwich, Connecticut en Jersey City stuurde.

De uitbraak, die wereldwijd meer dan 3.300 mensen heeft gedood, heeft zich over de Verenigde Staten verspreid en is opgedoken in ten minste vier nieuwe staten plus San Francisco.

Meer dan 2.000 mensen strandden op het Grand Princess-cruiseschip nadat het was verboden om terug te keren naar de haven in San Francisco omdat minstens 35 mensen aan boord griepachtige symptomen ontwikkelden. Testkits werden op zee aan het vaartuig geleverd.

Bewegingen van enkele grote economieën, waaronder de Verenigde Staten om de rentetarieven te verlagen en miljarden dollars te beloven om de epidemie te bestrijden, hebben weinig gedaan om de vrees voor de verspreiding van het virus en de economische gevolgen met toeleveringsketens over de hele wereld weg te nemen, vooral in China.

Dalende markten
Europese aandelen bleven dalen nadat de Japanse markt daalde naar een dieptepunt in zes maanden. Op het hoofdbord stonden 97% van de aandelen van de Tokyo-beurs in het rood.

Luchtvaart- en reisaandelen zijn het zwaarst getroffen omdat mensen niet-essentiële reizen hebben geannuleerd. De aandelen van Norwegian Air Shuttle zijn het zwaarst getroffen onder Europese luchtvaartmaatschappijen. Ze zijn sinds begin februari bijna 70% gedaald.

Ook op de Amerikaanse aandelenindex waren er scherpe dalingen door de angst voor de epidemie, wat heeft geleid tot een scherpe verlaging van de wereldwijde economische groeivoorspellingen voor 2020. De rente op langlopende Amerikaanse staatsobligaties daalde tot een recorddiepte, terwijl goud op koers lag voor de grootste wekelijkse winst sinds 2011. Beleggers nemen hun toevlucht tot activa die als veilige havens worden gezien.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April