Plantenkassen op scholen moeten farming stimuleren
06 Mar, 04:18
foto
Plantjes die in water groeien en...


Het is erg druk in de groentetuin van de Sint Ignatiusschool, een ruime plantenkas. De kinderen zijn komen kijken naar de planten die ze zelf hebben geplant. Sommigen hebben meer aandacht voor de vissen in een tank. De vissen bemesten de groenten die met water in plaats van aarde, in pvc buizen worden gekweekt (hydroponics systeem). Daar is er nog niet veel te oogsten, maar de kinderen en de leerkrachten zijn blij. Enkele momenten eerder hebben de Stichting Suriname Waste Management (Suwama) en de Japanse ambassade de groentetuin officieel overhandigd aan de school.

Tegelijk met de Ignatiusschool in Paramaribo, zijn de tuinen van de Jarikabaschool in Saramacca en de Shri Rudraschool in Wanica, overhandigd. De tuinen zijn een project van Suwama, gesponsord door de Japanse overheid voor US$ 83.990, uit het Grant Assistance for Grassroots Human Security Project. Met het geld zijn plantmateriaal ingekocht, de tuinen aangelegd en trainingen verzorgd. Het is de tweede keer dat het project wordt gedraaid. De tuin is geopend door Kenji Tanaka van de Japanse ambassade en Djina Bergraaf, voorzitter van Suwama.

"Met dit project wordt kinderen geleerd te planten op een natuurlijke manier," deelt Bergraaf mee. "We leren ze planten zonder chemische middelen, zonder pesticiden. Wij doen dit ook om 'farming' weer geliefd te maken. We zijn een groen land, we kunnen planten, maar we doen het te weinig." Ze voegt eraan toe: "We willen de voedselschuur van de Caribbean zijn, maar de mindset is er nog niet. Een landbouwer is nuttig, hij verzorgt zijn medemens, hij kan geld ermee verdienen. Dat willen we terugbrengen, daarom beginnen we bij de kinderen."

Leerkracht Ingrid Santjes en haar leerlingen zijn erg blij met de tuin. "We hebben altijd geplant, in potjes weliswaar," vertelt ze. "Het waren lessen maar toen is het idee gaan groeien voor een schooltuin. Het is gelukt, de tuin is gekomen, we zijn er erg blij mee." Tayerblad, klaroen, amsoi, kailan, paksoi, tomaten, boulanger, antroewa, peper, mint, marva, sjoeroe, kool en broccoli is er met de kinderen geplant, somt Santjes op. "Als er is geoogst, wordt het verkocht aan leerkrachten en ouders omdat de tuin onderhouden moet worden en er nieuwe plantjes moeten worden aangekocht," geeft Santjes aan. "Het is gezond, onbespoten. De kinderen zijn erg enthousiast. Ze beginnen zelfs al van te voren bepaalde oogsten te reserveren."

René Gompers
Advertenties