Mariënburg tot een vuilstortplaats verworden
29 Feb 2020, 02:47
foto
Vuil gedumpt achter de suikerrietfabriek in Mariënburg. Al vijf maanden wordt troep hier gedumpt. (Foto: Seshma Bissesar)


Mariënburg die dagelijks enkele tientallen toeristen aantrekt vanwege het monument en de overblijfselen van de suikerrietfabriek, is tot een vuilstortplaats verworden. Zowel buurtbewoners als de vuilophalers in dienst van de overheid maken zich schuldig aan het achteloos dumpen van zowel huisvuil als grofvuil, pal achter de ruïnes van de suikerrietfabriek. Tourgids Hendrik Wirjosemito slaat alarm. “Ik kom dagelijks met toeristen hier langs en het is geen gezicht. Ik schaam me dood om hier langs te lopen met de toeristen. Die stellen natuurlijk vragen en maken opmerkingen over de vieze omgeving”, zegt de tourgids.

Volgens zijn informatie wordt het vuil al ruim 5 maanden gedumpt, zonder dat er wordt opgetreden. Wirjosemito werkt bijna zijn hele leven lang op Mariënburg als een tourgids. Hij maakt dit voor het eerst mee. “Ik heb vernomen dat de districtscommissaris toestemming heeft gegeven om hier vuil te dumpen. Dagelijks komen er pick-ups langs om het vuil te dumpen. Alle vuil van Commewijne wordt hier gedumpt”. 

Districtscommissaris Adjai Kali met deze informatie geconfronteerd, reageert verbaasd. “Ik weet totaal niets hiervan. Ik weet niet eens dat er vuil wordt gedumpt op Mariënburg en ook heb ik geen toestemming verleend om dit te doen”, reageert de burgervader. Hij heeft beloofd uiterlijk zaterdag al het vuil weg te halen.

Eerder werd er vuil gedumpt onder de Wijdenboschbrug. Toen heeft de burgerij ook alarm geslagen en is er ingegrepen. “We krijgen al minder toeristen naar Commewijne dan voorheen. Ik wil graag dat het vuil wordt opgeruimd, zodat ik me niet meer hoef te schamen voor het gedrag van onverantwoordelijken”, zegt Wirjosemito.
 
Seshma Bissesar
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April