Governor CBvS voert gesprekken over beteugelen koers
27 Feb, 03:15
foto


Governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Maurice Roemer, heeft woensdag gesprekken gevoerd met onder andere het bestuur van de Vereniging van Cambiohouders. De gesprekken met diverse organisaties, waaronder ook de bedrijfslevensorganisaties en de Surinaamse Bankiersvereniging staan vrijdag op het programma. Nagegaan wordt hoe de koers die boven de SRD 10 voor de US-dollar is, omlaag te krijgen. 

De vraag naar vreemde valuta is groot, waardoor de druk steeds opgevoerd wordt. De CBvS heeft geen deviezen om te kunnen interveniëren. Zelfs de medische sector moet lang wachten voordat deviezen beschikbaar gesteld kunnen worden om noodzakelijke medicamenten en verbruiksartikelen te importeren. Dit heeft onder andere ertoe geleid dat er gebrek is ontstaan aan chemokuren. 

De Vereniging van Medici in Suriname heeft aan de bel getrokken over schaarste aan geneesmiddelen en medische verbruiksartikelen waardoor het behandelen van patiënten moeilijk wordt. De Nationale Ziekenhuis Raad (NZR) heeft intussen aangegeven dat er op gezette tijden inderdaad essentiële geneesmiddelen niet voorradig zijn. Er zou gisteren een partij chemokuren binnenkomen en de rest in het weekend. Om de continuïteit en kwaliteit van zorg in stand te houden, zal er deze week overleg plaatsvinden tussen het ministerie van Volksgezondheid, de NZR en het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname.

De financiële sector en het bedrijfsleven ziet de druk op de koers als een groot probleem. Indien er geen goede maatregelen komen, zal de koers niet stabiliseren. Gehoopt wordt dat er vrijdag meer duidelijkheid komt over de situatie. Er zijn voorstellen gedaan om te komen tot rust op de vreemde valutamarkt.  

Saturday 30 May
Friday 29 May