Bij 70 jaar Telesurbond: Life long learning verplicht
13 Feb, 17:25
foto
Harvey Panka, bondsvoorzitter bij Telesur en Mike Antonius, directeur bij het Telecombedrijf proosten op het 70 jarig bestaan van de vakbond. (Foto: René Gompers)


De vakbond van Telesur heeft woensdag zijn 70e jaardag met een receptie in de Assuria Hermitage Highrise herdacht. Toekomst gericht zijn, het steeds verbeteren van de diensten en constante scholing zijn vaker aangehaald in de felicitatieboodschappen. “Life long learning, dat zijn we verplicht te doen,” benadrukt bondsvoorzitter Harvey Panka nog eens bij de toast. “Anders blijven we achter, anders gaat een robot gewoon goedkoper zijn en je plaats innemen. Die is onderhoudsvrij en heeft geen vakbond nodig.”

Met de gezellige avond in het Assuria-gebouw zijn de reeks van feestactiviteiten afgerond. In de morgen en middag zijn er bloemen gelegd bij het graf van vakbondsleider Henk Shields en het standbeeld van Cyrill Daal, voorzitter van de Moederbond. Daarna zijn in het bondsgebouw foto's onthuld van bondsvoorzitters vanaf 1974. Daar is ook het feest logo, ontworpen door Roy Belfor, onthuld. Dit is allemaal gedaan met familieleden en nabestaanden van Daal en Shields. (Daal is één van de 15 slachtoffers van de moorden gepleegd op 8 december 1982, tijdens het militair regiem onder leiding van Desi Bouterse, nu president.)

De bond, in 1950 opgericht, heet officieel nog steeds Telegraaf en Telefoon Werknemers Organisatie Suriname (TTWOS). Dit was afgeleid van ’s Lands Telegraaf en Telefoon bedrijf (LTT). In 1981 toen LTT zelfstandig werd is de bedrijfsnaam gewijzigd naar Telesur. Pogingen om de naam van de bond te veranderen naar Communicatie Werknemers Organisatie Suriname zijn tot nu toe mislukt, geeft bondsvoorzitter Panka aan. De statuten moeten gewijzigd worden, daar wordt aan gewerkt maar ondertussen wordt de ‘oude’ naam gehandhaafd; TTWOS. Er werken ruim 1.000 mensen voor Telesur, 800 zijn bij de bond aangesloten.

Panka licht toe dat het samenzijn in het Assuria-gebouw symbolisch is. “Dit is momenteel het meest toekomstgerichte gebouw in Suriname,” stelt hij. “De keus voor deze plaats is bewust omdat we als bond ook een toekomstgerichte visie hebben. Als vakorganisatie ben je verplicht mee te gaan met de vele ontwikkelingen in de telecomsector. Dat heeft onze organisatie dan ook steeds gedemonstreerd. We houden daarom de ontwikkelingen nauw in de gaten en zullen doorgaan met het scholen van onze leden en tegelijk hen ook beschermen.” Ook Telesur directeur Mike Antonius, hoewel hij “trots is op elke Telesur wrokoman,” benadrukt dat er serieus rekening gehouden moet worden met de nieuwste technologische ontwikkelingen. 

“We moeten niet stilstaan bij het succes van vandaag,” merkt Antonius op. “Want terwijl dit alles plaatsvindt, zitten we aan het begin van de vierde industriële revolutie: robotics and artificial intelligence. De komende tien jaren zal dit ontzettend gaan spelen. Er zullen veel veranderingen komen die we moeten kunnen managen. Vele banen zullen veranderen en anderen zullen door de hele digitalisering niet meer nodig zijn. Daarom is het belangrijk dat wij ons blijven ontwikkelen, dat we de skills en competenties die straks nodig zullen zijn ons eigen maken.” Antonius en Panka roepen de werknemers op om de daad bij het woord te voegen. “Want zo alleen kunnen we Telesur naar grotere hoogten brengen dan dit Assuria Highrise gebouw,” zegt Antonius.

René Gompers
Advertenties

Friday 22 January
Thursday 21 January
Wednesday 20 January