Thaise soldaat doodt 29 voordat hij wordt neergeschoten
09 Feb 2020, 17:11
foto
Familieleden van de 13-jarige Ratchanon Karnchanamethee, huilden bij het zien van zijn lijk. Hij is één van de slachtoffers van een vuurgevecht waarbij een Thaise soldaat betrokken was. (Foto: Reuters)


Een soldaat die boos was over een bezuinigde deal, doodde vanochtend minstens 29 mensen en verwondde 57 anderen in een ramp die vier locaties overspande in en rond de noordoostelijke Thaise stad Nakhon Ratchasima. Vanochtend vroeg werd de dader doodgeschoten.

De meeste slachtoffers bevonden zich in het winkelcentrum Terminal 21 van de stad, waar de schutter stand hield tegen een nachtelijke belegering met een aanvalsgeweer en munitie die van zijn legerbasis was gestolen. De politie identificeerde hem als de 32-jarige soldaat Jakrapanth Thomma. Hij plaatste aanvankelijk geschreven berichten op Facebook tijdens de aanval voordat zijn account door het bedrijf werd gesloten.

"Het was een persoonlijk conflict ... over een huisdeal," vertelde premier Prayuth Chan-ocha verslaggevers op zondag vanuit Nakhon Ratchasima nadat hij daarheen was gereisd om de gewonde overlevenden te ontmoeten. Prayuth voegde eraan toe dat de man in conflict was een familielid van de commandant van de soldaat.

Honderden winkelgangers ontvluchtten het winkelcentrum in groepen die laag hurkten. De politie en het leger lanceerden verschillende reddingsacties tijdens de meer dan 12 uur durende patstelling. Op gegeven moment waren gewapende rennende strijdkrachten met kleine kinderen op de arm te zien.

"Het was beangstigend omdat ik af en toe een schot hoorde ... we hebben lang gewacht tot de politie ons zou komen helpen, vele uren", zei Suvanarat Jirattanasakul (27) met trillende stem. Een andere overlevende vertelde de lokale Amarin TV dat de schutter "richtte op de hoofden" en zei dat zijn collega ter plekke stierf. "Hij schoot overal en zijn schoten waren zeer nauwkeurig," zei de man, geïdentificeerd als "Diaw".

Bij een lijkenhuis in Nakhon Ratchasima snikte het gezin van de 13-jarige Ratchanon Karnchanamethee toen ze zijn lichaam identificeerden. "Hij is mijn enige zoon. Hij heeft niet eens gegeten," zei zijn vader, Natthawut Karnchanamethee. “Ik stond hem toe alles te doen wat hij wilde. Ik heb nooit verwachtingen voor hem gesteld. Ik wilde alleen dat hij een goed persoon was."

De gouverneur van de provincie, Wichien Chantaranochai, zei op dat in totaal 29 mensen waren gedood en 57 anderen gewond waren geraakt. Nakhon Ratchasima, ook bekend onder de historische naam Korat, heeft ongeveer 250.000 inwoners. Het ligt dicht bij een nationaal park dat populair is om zijn wilde olifanten, maar de relatief arme noordoostelijke regio is een van de minder bezochte gebieden voor tientallen miljoenen toeristen in Thailand.

Gestolen wapen
CCTV-opnamen vanuit het winkelcentrum op sociale media toonden de schutter gekleed in het zwart en met een masker op, zijn pistool hing over zijn schouder zonder enig teken van andere mensen in de buurt. Volgens lokale media werkte Jakrapanth op een legerbasis in de buurt van Nakhon Ratchasima, ongeveer 250 km van de hoofdstad Bangkok.

Hij was een scherpschutter en volgde vele speciale cursussen over het uitvoeren van aanvallen, waaronder het plannen van hinderlagen, zeiden legerbronnen. Thaise media meldden dat hij vaak foto's van wapens op sociale media plaatste.

De moorden begonnen rond 15.00 uur op zaterdag toen de soldaat het vuur in een huis opende voordat hij naar een legerkamp verhuisde en vervolgens naar het winkelcentrum reed in een gestolen Humvee.

De bevelvoerende officier van de soldaat was één van de mensen die werd gedood voordat de soldaat naar het winkelcentrum ging en begon te schieten. Op een bepaald moment gedurende de dag overviel de soldaat de wapenopslag van het legerkamp om zichzelf te bewapenen, zei luitenant-generaal Thanya Kiatsarn, commandant van de Second Area Command. "Hij viel de bewaker van het wapenarsenaal aan, die later stierf, en hij stal een officiële jeep en een HK33-pistool en een hoeveelheid munitie om te doen wat hij deed," zei Thanya.

'Geld in de hel'
Uren voordat hij op zaterdag begon te schieten, had Jakrapanth op zijn Facebook-account gepost dat hebzuchtige mensen aan de kaak stelde. “Rijk door valsspelen. Profiteren van andere mensen. Denken ze dat ze het geld in de hel kunnen uitgeven? ” schreef de dader in het Thais. Hij postte later geschreven updates tijdens de aanval.

"De dood is onvermijdelijk voor iedereen," schreef hij. Later klaagde hij over zijn vingers die verkrampt waren en vroeg "Moet ik opgeven?" voordat het account niet meer beschikbaar was.

Uren nadat het beleg in het winkelcentrum was begonnen, zei Facebook dat het account van de verdachte was verwijderd. "Er is geen plaats op Facebook voor mensen die dit soort gruweldaden plegen, noch staan ​​we toe dat mensen deze aanval prijzen of steunen," zei een Facebook-vertegenwoordiger in een verklaring.

Grote schietpartijen zijn zeldzaam in het Zuidoost-Aziatische land anders dan in het verre zuiden, waar een tientallen jaren oude opstand aanhoudt.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April