Regionaal Ziekenhuis Wanica gaat eerste fase in
08 Feb 2020, 06:36
foto
De Chinese ambassadeur, Liu Quan, overhandigt de symbolische sleutel van minister Vijay Chotkan die deze overdraagt aan zijn collega Antoine Elias. Het Regionaal Wanica Ziekenhuis is technisch opgeleverd.


Het Regionaal Ziekenhuis Wanica (RZW) is vrijdag officieel overgedragen. Dit gebeurde aan de Vredenburgweg serie B onder grote publieke belangstelling. De Chinese ambassadeur Liu Quan heeft het gebouw technisch opgeleverd en overgedragen aan de minister van Openbare Werken, Transport en communicatie, Vijay Chotkan. Op zijn beurt heeft de bewindsman het overgedragen aan minister Antoine Elias van Volksgezondheid die de symbolische sleutel overhandigde aan de voorzitter van het stichtingsbestuur van RZW, Pascual Zeegelaar. Ook is het ziekenhuis in deze fase alvast gestart met een Huisartsenpost, Huisartsenpraktijk, Apotheek, SZF-unit en een prikkamer. 

Assembleelid Rossellie Cotino (NDP) merkt op dat er gezegd werd dat het om een zwamp gaat, maar ze ziet een prachtig ziekenhuis. Ze benadrukte de goede zorg en deed het beroep om vooral preventief te zijn. De zorgdirecteur van het ziekenhuis, Rudrakanth Oemraw, stelde dat het RZW zich wil onderscheiden van andere ziekenhuizen in het uniek zijn: uniek zijn in de zorg, dienstverlening, omgeving. “We willen andere ziekenhuizen en collega’s niet concurreren, maar we concentreren ons op het uniek zijn. Ziet u dit ziekenhuis als een baby die ongecompliceerd geboren moet worden en moet groeien in de samenleving”, legde Oemraw uit. 

Algemeen directeur, Jason van Genderen, gaf aan dat dit het begin is van het uit te zetten traject. “Het doel is om geen lange wachttijden te hebben en te gaan voor kwalitatieve zorg. We hebben samen met alle actoren en ons team erg hard gewerkt om dit alles te realiseren. Dit prachtige ziekenhuis is het nieuwe aanwinst voor de samenleving. We zullen alles op alles zetten om u niet teleur te stellen voor het gestelde vertrouwen in ons. Het vertrouwen dat de regering, minister Elias en directeur Cleopatra Jessurun van Volksgezondheid in mij gesteld hebben, zal ik niet schaden. We werken naar een transparant beleid, waar kwalitatieve zorg hoog in het vaandel is”, zei Van Genderen. 

Minister Chotkan deelde mee in dit ziekenhuis een eigen investering van SRD 120 miljoen is gepleegd. Daarnaast heeft China US$ 27,8 miljoen geschonken. De bewindsman benadrukte dat je als regering vooruit moet kunnen zien, een stukje leiderschap moet hebben om samen op te trekken om dit project te realiseren. 

Ambassadeur van China Liu Quan zei dat het ziekenhuis modern is en aan alle internationale standaarden voldoet. Hij voerde aan dat het Surinaamse volk niet alleen een ziekenhuis wordt geschonken, maar ook een tuin. Terwijl de patiënten aan het herstellen zijn, genieten ze ook nog van de mooie Surinaamse natuur, merkte de ambassadeur op. “Dit is het grootste project dat ooit sedert 1976 tussen beide landen is uitgevoerd. Dit het de grootste donatie ooit aan de Surinaamse overheid door China”, zei de ambassadeur. Ook hij vergeleek het ziekenhuis met een baby en gaf aan dat er nog meer baby’s geboren zullen worden. 

Elias benadrukte dat hij de opdracht van president Desi Bouterse kreeg om dit ziekenhuis te operationaliseren, terwijl hij nauwelijks minister was.  “Dit was een verlangen van de regering-Bouterse. Dit is volbracht met ondersteuning van China en het streven om in 2020 te straten hebben we gehaald. Together, we did the job”, zei Elias. 

Vicepresident Ashwin Adhin stelde dat niet alle projecten meteen lukken; sommige komen veel later aan. “In 2013 gaf de president aan dat twee belangrijkste pijlers Volksgezondheid en Onderwijs zijn, toen hij mij als onderwijsminister benoemde". Hij benadrukte dat dit project tot stand is gekomen door een integrale en holistische benadering. Hij merkte op dat de gezondheid ook te maken heeft met traditionele geneeswijze waarvoor er reeds een intentieverklaring is getekend. Na alle toespraken werd de technische overdracht getekend. Vervolgens kregen de aanwezigen een rondleiding door het ziekenhuis. 
Advertenties

Saturday 22 June
Friday 21 June
Thursday 20 June