NPS-voorzitter: Directe daadkracht vereist wandaden CBvS
31 Jan 2020, 07:54
foto
NPS-voorzitter Gregory Rusland.


De NPS eist per direct dat niet alleen gewezen governor Robert van Trikt, maar ook alle andere verantwoordelijken consequenties verbinden aan hun wandaden en gelijk opstappen. Verder wil de NPS een grondig onderzoek naar de omvang van de benadeling van de rekeninghouders. Nu is bekendgemaakt dat US$ 100 miljoen gebruikt is van de kasreserve bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Het gaat om tegoeden van burgers, benadrukt NPS-voorzitter Gregory Rusland. Hij vraagt openheid van de regering of ook termijndeposito van particuliere banken is gebruikt.  

"De zoveelste keer is bewezen dat de regering niet te vertrouwen is, vooral ook niet met het beheer van onze financiën. Wij hebben keer op keer erop gewezen dat het huidige beleid ons in de grootste problemen zal brengen. Wij hebben gewaarschuwd toen werd besloten de kasreserve onder het beheer te brengen van de CBvS omdat wij intussen weten dat men instaat is tegen alle beloften en afspraken in, tegoeden die niet aan hen toebehoren op te nemen en te doen verdwijnen. Nu blijkt dat US$100 miljoen van de burgers is weggemaakt. Het bewijs is duidelijk dat als het hen uitkomt, ze niets te maken hebben om tot het uiterste te gaan om hun belangen veilig te stellen ten koste van het volk", stelt Rusland.  

De regering heeft ongeveer een jaar geleden besloten de leiding van de bank, onder wie Glenn Gersie, te vervangen omdat die niet mee wilde meewerken aan nadelige maatregelen voor ons land. "Nu zitten wij met de gebakken peren en moet nagegaan worden  hoe wij de grote verliezen zullen opvangen. Wij kunnen dit niet accepteren. In DNA hebben wij de afgelopen week reeds aangegeven dat governor Robert van Trikt niet alleen verantwoordelijk kan zijn voor de wandaden gepleegd binnen onze moederbank. Er is toegestaan door de direct verantwoordelijken en toezichthouders dat dit kon gebeuren. Het volk moet begrijpen dat met de huidige leiding bij de bank en in het land wij hele grote risico's lopen en dat wij er erg benadeeld vanaf zullen komen," zegt de NPS-topman. 

De voorzitter van de groene partij vindt dat de kasreserve niet meer onder beheer moet vallen van de CBvS. Dit is belangrijk om het vertrouwen te herstellen. Rusland roept de commerciële banken op naar behoren hun verantwoordelijkheden uit te voeren en zich niet meer laten misleiden. De vinger moet aan de pols gehouden worden en er dient tijdig aan de bel te worden getrokken als zaken misgaan. De NPS-voorzitter benadrukt dat het hier gaat om geld van het publiek en daar mag geen grappen mee gemaakt worden, want de gehele economie kan worden ontwricht als er niet onmiddellijk daadkrachtig wordt opgetreden. 
Advertenties