Bouterse: Jaar van de Rat goed begonnen voor Suriname
25 Jan, 18:31
foto
President Desi Bouterse en echtgenote Ingrid worden verwelkomd bij Kong Ngie Tong Sang voor de gezamenlijke lunch. (Foto's: René Gompers)


Suriname is het Jaar van de Rat goed begonnen, deelt president Desi Bouterse mee. Vernieuwing en vooruitgang zijn een van de kenmerken van de rat. De overname van de Afobakadam en de olie- en gasvondsten op zee zijn daar enkele voorbeelden van, geeft Bouterse aan in zijn toespraak vanmiddag bij de traditionele ‘grote gezamenlijke lunch’ in Kong Ngie Tong Sang. Hij zei dat er nog meer feestelijke manifestaties zullen zijn tijdens bepaalde vieringen dit jaar. Zowel Bouterse als ambassadeur Liu Quan hebben benadrukt dat de relatie met China alleen maar steviger wordt de komende tijd. 

Het afgelopen jaar is prima geweest en met de overeenkomsten gesloten in november wordt 2020 nog beter, delen de president en de ambassadeur mee. Liu is vol lof over Suriname, het enige land in de regio dat het Chinees nieuwjaar nationaal viert. Bouterse merkt op dat “het vieren van elkaars gebruiken, begrip opbrengen voor elkaars zienswijzen en delen van elkaars keuken, iets is dat Surinamers als normaal ervaren.” Hij vervolgt met: “We zijn misschien een klein land maar we zijn groot in het slaan van bruggen tussen culturen en geografische gebieden. Het vieren van het Chinees nieuwjaar is daar een voorbeeld van, het maakt ons uniek.”

De lunch is druk bezocht door prominenten en gewone mensen met verschillende achtergronden. VHP-voorzitter Chan Santokhi wordt hartelijk verwelkomd. Brasa's en gezamenlijke foto's blijven niet uit. Het Jaar van de Rat wordt vanavond rond 21.00 uur groots officieel ingeluid met een vuurwerkshow op de ‘Bosjebrug.’ Daarvoor is er eerst de Temple Fair en een acrobatenshow op het Onafhankelijkheidsplein. Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme heeft besloten om “diverse vieringen in te zetten voor toerisme”, legt Bouterse uit. De eerste is vandaag, die tot stand is gekomen met het bedrijfsleven en andere organisaties, geeft hij aan. “Later zullen er manifestaties georganiseerd worden zoals vandaag rondom Phagwa en de Avond Vierdaagse.Met VHP-voorzitter Chan Santokhi op de foto. 

China is al enige tijd bezig “in de geest van de rat vernieuwing en ontwikkeling te brengen,” haalt Bouterse aan. “Een voorbeeld is het baanbrekend project voor de One Belt One Road. We mogen vol trots zeggen dat we toegetreden zijn tot dit project", deelt hij mee. "En Suriname is op zijn beurt in de geest van de rat begonnen met het afscheid nemen van oude systemen met de overname van de Afobakadam en de aankondiging van veelbelovende olie- en gasvondsten in onze wateren, welke de ontwikkeling die reeds is ingezet zal versterken.”

Er ligt nog meer in het verschiet, kondigde Bouterse aan, zoals “de voorbereiding van het baggeren van de Surinamerivier en met de op te leveren nieuwe Highway". “In de komende maanden zullen daarbij ook de afspraken die we in Beijing hebben ondertekend, verder ten uitvoer komen. 2020 wordt wat dat betref ook voor Suriname het Jaar van de Rat met vooruitgang en technologische ontwikkeling.” 

René Gompers
Advertenties