Buza na interview Kanhai: Mogelijkheden India worden benut
17 Jan 2020, 02:48
foto
Vicepresident Ashwin Adhin en de Indiase premier Narendra Modi op de India-Caricom Summit in New York.


Het ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza) zegt dat Suriname nuttig gebruik maakt van financieel-economische mogelijkheden via haar samenwerkingspartner, de Republiek India. Surinames ambassadeur in New Delhi, Aashna Kanhai, zei aan Starnieuws dat zij niet weet of er projectvoorstellen zijn ingediend bij India. Er is in september een schenking van US$ 1 miljoen gedaan. Volgens haar is de grant nog onbenut. 

In samenspraak met relevante stakeholders zijn circa 20 potentiële projectvoorstellen geïdentificeerd, die worden uitgewerkt  en vervolgens zullen worden aangeboden aan de ambassade van India en de Surinaamse ambassade in New Delhi. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in continue overleg te zijn met de aanvragers en de ambassade van India om te garanderen dat de projecten een duurzaam karakter hebben. Suriname heeft ook andere programma’s en samenwerkingen met India lopen, waarmee andere functionarissen belast zijn, maar ook zeker bijdragen aan Surinames ontwikkelingsprioriteiten, zegt het ministerie in een persbericht. 

Belangrijke programma’s die Suriname gebruikt, zijn onder andere: De Kredietlijnen en het Small Development Assistance Programme, ook bekend als schenkingsprogramma’s, grants, van India voor kleine gemeenschapsontwikkelingsprojecten van de overheid. Beide programma’s worden nuttig ingezet als financieringsinstrument voor duurzame ontwikkeling, getuige de projecten die afgerond, lopend en in voorbereiding zijn. Deze programma’s hebben evenwel hun voorwaarden en noodzakelijke processen. Hiermede dient rekening gehouden te worden, zodat duurzame uitvoering, uitkomst en doelen gegarandeerd zijn.

Voor wat de Kredietlijnen van India betreft, zijn projecten in uitvoering via en in voorbereiding op diverse niveaus en samenwerkingsverbanden. De Kredietlijnovereenkomsten worden via de Exim Bank of India uitgevoerd en getekend door de minister van Financiën. Er is voorts een “Stuurgroep Kredietlijn India” die bestaat uit vertegenwoordigers van het Kabinet van de President, het Kabinet van de Vicepresident, de ministeries van Financiën en  Buitenlandse Zaken en het specifieke vakministerie, afhankelijk van de projectaanvraag.

Een belangrijke voorwaarde is dat 75% van de projectwaarde dient te bestaan uit goederen en/of diensten afkomstig uit India. Naast het feit dat de financieringsvoorwaarden concessioneel zijn, kan bij de voorbereiding en uitvoering van een project gebruik worden gemaakt van de technische kennis waarover India beschikt en die ondersteunend is voor de capaciteitsversterking van de projectaanvragen én Suriname. Thans zijn vier projecten in uitvoering en enkele in voorbereiding, te weten: 1. EBS-transmissieproject, 2. service en onderhoud van drie Chetak helikopters, 3. rehabilitatie en upgrading van de Melkcentrale en 4. elektrificatie door middel van zonne-energie voor 50 dorpen in het binnenland.

Op het gebied van het Small Development Assistance Programme Grants zijn er projecten afgerond en recent is tijdens de Caricom-India Summit van 25 september 2019 met de premier van India afgesproken dat elk soeverein lidland van de Caricom tot een bedrag van US$ 1 miljoen aan gemeenschapsontwikkelingsprojecten mag indienen. De uitvoeringsperiode is twee tot drie jaar en de schenkingswaarde per project is maximaal USD 70.000. Verder is de financiering gefaseerd. De specifieke voorwaarden hierover zijn in oktober 2019 gecommuniceerd door India, op basis waarvan het ministerie een projectprofiel/format heeft voorbereid die is gecommuniceerd naar relevante stakeholders, stelt het ministerie. 
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April