Surinaamse student doet 3e keer mee met ijsfestival in China
15 Jan, 07:47
foto
Nishal Hindori met zijn ijsbeeld in Longqing, China. Hij is voor de derde keer geselecteerd om meet te doen aan het ijsfestival.


Kunststudent Nishal Hindori heeft van 11 tot en met 14 januari 2020 voor de derde keer op rij deelgenomen aan het jaarlijkse ijsfestival van China. Dit ijsfestival wordt gehouden in de regio Longqing in het noordelijk deel van het Aziatische land. Gedurende dit festival maken Chinese en buitenlandse kunstenaars enorme beeldhouwwerken in ijs, zoals draken, vogels en bloemen. De temperatuur in dat gebied schommelt in deze tijd van het jaar tussen de -4 en -18 graden. Bij deze ijskoude temperaturen blijven de prachtige ijsbeelden lang staan. Het ijsfestival trekt grote aantallen toeristen uit zowel China als het buitenland.

Hindori studeert sinds 2017 aan de Central Academy of Fine Arts in Beijing. Op deze kunstacademie leert hij vooral over de schilderkunst en oefent hij veel met beeldhouwwerken van klei. Het werken met natuurijs is een hele nieuwe ervaring voor hem. “Natuurijs heeft van zichzelf vaak vele kleine barstjes, als je niet heel voorzichtig werkt, breekt het ijs gemakkelijk af en mislukt je beeld. Je leert dus om secuur te werken”, vertelt Hindori. Hij is blij met deze unieke kans om als jongen uit de tropen ook aan beeldhouwen in ijs te hebben meegedaan. Natuurlijk beseft hij dat je in een warm land als Suriname geen ijsbeelden gaat kunnen maken, maar de technieken die hij daar heeft aangeleerd kunnen ook op andere werkmaterialen zoals marmer, hout en klei worden toegepast. 

Het was wel bitterkoud voor Hindori om te werken in de ijzige buitenlucht, maar de organisatie had gezorgd voor dikke winterjassen. Al met al heeft hij tijdens het festival veel geleerd van de professionele Chinese beeldhouwers. Hij hoopt dat hij volgend jaar weer wordt geselecteerd om mee te doen aan het ijsfestival.

Advertenties

Saturday 24 October
Friday 23 October