Total is optimistisch over vooruitzichten in blok 58
10 Jan 2020, 07:51
foto
De eerste commerciele olievondst voor de Surinaamse kust is gedaan door Apache en Total. (Beeld: Total Oil)


De Maka Central-1-put werd geboord bij een waterdiepte van ongeveer 1.000 meter, waarbij is gestuit op meer dan 123 meter netto hoogwaardige lichte olie- en gasrijke condensaat, in meerdere gestapelde reservoirs in Boven-Krijt-Campaniaanse en Santonische formaties. Er zullen verdere boringen en testen worden uitgevoerd om de hulpbronnen en productiviteit van het reservoir te beoordelen, schrijft Total Oil, de partner van Apache in blok 58 voor het Surinaamse kustgebied. 

Total en Apache kondigen op 7 januari aan dat zij een significante olie-ontdekking hadden gedaan bij de Maka Central-1-put in blok 58. De olievondst is in lijn met de succesvolle ontdekkingen in het aangrenzende Stabroek-blok van buurland Guyana. De maatschappijen hebben nog geen duidelijkheid gegeven of de vondst deel uitmaakt van het Haimara-reservoir waar ook Guyana olie heeft ontdekt.  

"We zijn erg blij met deze eerste belangrijke olie-ontdekking, gedaan vlak na onze intrede in Blok 58. Het resultaat is zeer bemoedigend en bewijst de uitbreiding van het productieve Guyana Krijtachtige olieveld van wereldklasse in de wateren van Suriname," zei Kevin McLachlan, senior vicepresident Exploration bij Total. "We zijn optimistisch over het grote resterende potentieel van het gebied dat nog moet worden ontdekt en zullen verschillende andere vooruitzichten op hetzelfde blok testen."

Apache heeft de Maka Central-1 exploratieput geboord als operator met een 50% werkbelang en met Total als de jointventure-partner met 50% werkbelang. De volgende exploratieput zal worden geboord op bij Sapakara West-1. Nadat een derde exploratieput is voltooid zal het exploitantschap worden overgedragen aan Total.

Terwijl de aandelen van Apache bij de bekendmaking van de olievondst in blok 58 met dubbele cijfers stegen, was er nauwelijks wat te merken bij de aandelen van de Franse oliegigant Total. Volgens analisten komt dat deels omdat Total een veel groter bedrijf is.

Analisten hebben gemengde reacties gehad op de olievondst. Devin McDermott van Morgan Stanley schreef dat de vondst "het begin zou kunnen zijn van een meerjarige portefeuilletransformatie" voor Apache, maar hij gelooft dat het effect al wordt weerspiegeld in de aandelenkoers, met name gezien het besluit van Apache om een ​​belang te verkopen aan Total.

Total is een belangrijke energiespeler die brandstoffen, aardgas en koolstofarme elektriciteit produceert en op de markt brengt. Met 100.000 werknemers is de Franse gigant actief in meer dan 130 landen. Total en Apache worden gezien als twee van de vier bedrijven die sterk zullen profiteren van de nieuwe olie- en gasproductie voor de noordoostkust van Zuid-Amerika.

Exxon Mobil is vorig jaar begonnen met het produceren van ruwe olie ongeveer 120 mijl uit de kust van buurland Guyana, dat grenst aan het olierijke Venezuela. Exxon Mobil die een reeks succesvolle olievondsten heeft gedaan voor de kust van Guyana, verwacht dat het tegen 2025 zal zitten op een jaarlijkse productie van 750.000 vaten. Het Stabroek-blok waar Exxon boort, kan het equivalent van meer dan 5 miljard vaten olie bevatten, inclusief aardgas, liet het bedrijf optekenen.

De nieuwe voorraden zijn een flinke toevoeging aan de 24 miljard vaten van Exxon aan bewezen oliereserves (olie waarvan een bedrijf overtuigd is dat het winstgevend kan pompen tegen de geldende prijzen). De aandelen van Exxon worden 19 keer hoger verhandeld dan de verwachte winst per aandeel voor het komende jaar, veel beter dan zijn concurrenten. Het belang in Guyana heeft aantoonbaar bijgedragen aan die premie omdat Exxon nu een betere productiegroei heeft voorspeld dan zijn rivalen.

En met Exxon profiteert ook een dochteronderneming van Hess hiervan. Hess heeft ook een belang van 30%  in het blok, wat de belangrijkste reden is dat Hess de best presterende grootkapitaalolievoorraad van 2019 had met een winst van 65%.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April