Iran: Tientallen doden bij begrafenis Soleimani
07 Jan 2020, 12:05
foto
De straten in Iran zijn volgelopen met burgers die afscheid willen nemen van de Iraanse majoor-generaal Qassem Soleimani, hoofd van de elite Quds Force. Hij is vrijdag vermoord in een Amerikaanse luchtaanval bij een luchthaven in Bagdad.(Foto's: Reuters)


Meer dan 30 mensen zijn gedood in een stormloop toen Iraniërs stroomden naar de begrafenis van topcommandant Qassem Soleimani die vrijdag werd gedood in een Amerikaanse drone-aanval. De doden leidden tot uitstel van de begrafenis van Soleimani. Er zal een nieuwe tijd  worden aangekondigd voor de begrafenis, zeggen ambtenaren.

Soleimani wordt ter ruste gelegd in zijn geboorteplaats Kerman, waarvan naar schatting al miljoenen de straten hebben ingepakt voor de begrafenisstoet. Zijn moord heeft geleid tot angst voor een conflict tussen de VS en Iran. Soleimani werd algemeen beschouwd als de tweede machtigste man in Iran na de Opperste leider Ali Khamenei. De Verenigde Staten (VS) zag hem als een terrorist en een bedreiging voor Amerikaanse troepen.

De Amerikaanse president Donald Trump nam na zijn verkiezing een harde houding aan tegen Iran en Teheran reageerde met zijn eigen campagne. De spanningen liepen vorige maand verder op nadat de VS een door Iran gesteunde militie in Irak aanviel, die hij de schuld gaf voor aanvallen op Amerikaanse troepen.

Het is onduidelijk wat de stormloop veroorzaakte in Kerman, in het zuidoosten van Iran, maar een groot aantal mensen was in de straten voor Soleimani's begrafenis, aanvankelijk ingesteld op dinsdagochtend. Het exacte dodental is niet bevestigd - de ene noodambtenaar stelde het op 32, terwijl de andere zei dat het 40 was. Bijna 200 mensen zouden ook gewond zijn geraakt.

"Door de enorme drukte van de menigte vandaag raakte helaas een aantal van onze medeburgers die rouwden gewond en is een aantal gedood," vertelde medisch noodchef Pirhossein Kolivand aan de staatstelevisie.

Op maandag leidde Ayatollah Khamenei gebeden op de begrafenis van Soleimani in Teheran. Op een gegeven moment stond hij huilend over zijn doodskist. Onbevestigde schattingen van de Iraanse staatstelevisie zetten het aantal dat alleen de straten van de hoofdstad van Iran betrad voor de begrafenisprocessie als "miljoenen". De menigte was groot genoeg om te worden gezien in satellietbeelden.

Het lichaam van Soleimani, een nationale held wiens dood vele Iraniërs heeft verenigd, was naar Iraakse en Iraanse steden gebracht voordat hij in Kerman aankwam voor begrafenis. Op elke plaats vulden enorme aantallen mensen doorgangen. Ze zongen "Dood aan Amerika" en huilden van emotie. Ook de Opperste leider Ali Khamenei hield het niet droog bij het leiden van gebeden in Teheran.

Soleimani, die de leiding had over de elite Quds Force, was verantwoordelijk voor het opbouwen van het netwerk van proxy-legers in Teheran in het Midden-Oosten. Hij was een sleutelfiguur in het orkestreren van de langdurige campagne van Iran om Amerikaanse troepen uit Irak te verdrijven.
Advertenties