Rudolf Elias: Suriname is blij...
07 Jan 2020, 09:34
foto
Het boorschip waarmee Apache bezig is in block 58 voor de kust van Suriname. In de Maka Central-1- put is winbare olie gevonden.


"Staatsolie is blij…maar dit is meer een nationaal succes," zegt een blije Staatsolie-directeur Rudolf Elias aan Starnieuws in een eerste reactie op de olievondst voor de Surinaamse kust. "Laten we er goed mee omgaan." In de oliewereld was het slechts een kwestie van tijd voor er winbare olie voor de kust van Suriname werd gevonden. Apache Corporation die begin december vorig jaar op een put stuitte tijdens de boringen in block 58, ging twee weken daarna een samenwerking aan met zijn Franse rivaal Total. In een joint-venture zorgde Total voor de broodnodige geldinjectie om de worstelende Amerikaanse olie- en gasproducent in staat te stellen door te gaan met de exploratie van het offshore gebied van Suriname.

In de Maka Central-1 put is 73 meter aan olie en 50 meter aan lichte olie en gascondensaat aangetroffen. De taxatieplanning van de oliebedrijven is nog aan de gang. Apache en Total zijn ook enthousiast over de testresultaten in de Sapakara West-1 put, ongeveer 20 kilometer ten zuidoosten van Maka Cental-1. Testen tonen dezelfde verouderde bovenste Krijtintervallen in afzonderlijk en duidelijk stratigrafisch kenmerk, zegt Apache in een verklaring.

Via het Nationaal Informatie Instituut laat de regering weten dat het overweldigend nieuws is voor Suriname aan het begin van het nieuwe jaar. De officiële aankondiging van de significante olievondst in block 58 is vanmorgen gedaan aan de regeringstop en de Staatsolie-top. President Desi Bouterse zegt dat het een nationale zaak is "die een nationale aanpak zal krijgen.

In de oliewereld was het slechts een kwestie van tijd voor er winbare olie voor de kust van Suriname werd gevonden. Vanaf gisteren werd er druk gespeculeerd over een olievondst. Ook Staatsolie-directeur Rudolf Elias was er heilig van overtuigd dat er winbare oliereserves lagen voor de Surinaamse kust. Apache Corporation die begin december vorig jaar op een teleurstellende put stuitte tijdens de boringen in block 58, ging twee weken daarna een samenwerking aan met zijn Franse rivaal Total. In een joint-venture zorgde Total voor de broodnodige geldinjectie om de worstelende Amerikaanse olie- en gasproducent in staat te stellen door te gaan met de exploratie van het offshore gebied van Suriname.

Binnen het Suriname-akkoord hebben Apache en Total elk een werkbelang van 50% in blok 58 Apache doet binnen de deal het onderzoek van de eerste drie exploratieputten in het blok waarvan de Maka Central-1 put. Daarna zullen de operaties worden overgedragen aan Total.  De verkenningen in het offshore gebied van Suriname worden nauwlettend in de gaten gehouden, omdat het net over de grens ligt van de gigantische velden van Exxon Mobil en Hess Corp. voor de kust van buurland Guyana. Apache besloot ook dieper te gaan boren van 6.200 meter naar ongeveer 6.900 meter.

Apache kreeg bij het aangaan van de jointventure een bonus van US$ 100 miljoen en ziet meer fondsen tegemoet van Total afhankelijk van de ontwikkeling. De olievondst is levensreddend voor Apache, dat zijn vorig jaar in de eerste drie kwartalen een verlies van US$ 577 miljoen registreerde, na teleurstellende resultaten van het veelbelovende Alpine High-veld in een afgelegen hoek van het Permian Shale-bekken, de bovenste Amerikaanse schalieformatie. Ondanks de enorme investeringen in pijplijninfrastructuur, leverde het Alpine-High-veld voornamelijk aardgas op een moment dat de prijzen op zijn laagst zijn in meer dan 20 jaar.

Het besluit van Apache om dieper te gaan boren bij de Maka Central-1 put volgde op positieve geteste diepte signalen van koolwaterstoffen. De put grenst aan enkele van de meest productieve gebieden van het Stabroek Block in Guyana en zou in de buurt van Haimara, de zuidoostelijkste vindplaats van de ExxonMobil-groep, nabij de zeegrens van de twee landen liggen. Blok 58 heeft een oppervlakte van 5.844 km2 en ligt ongeveer 150 km voor de kust van Suriname. Het blok ligt in waterdieptes van 55m en 2.250m.
Advertenties

Friday 20 May
Thursday 19 May
Wednesday 18 May