Is dit correct?
06 Jan 2020, 22:34
foto


Onlangs bezocht een delegatie van politici de president van Suriname om geïnformeerd te worden betreffende de Afobakadam die sinds 1 januari 2020 in het bezit is van Suriname. De VHP (vertegenwoordigd met hoofdbestuursleden) die altijd kritiek heeft als het gaat over het “wanbeleid” van de NDP behoorde tot mijn grote verbazing eveneens tot de genodigde aanwezigen bij de president net als bestuursleden van enkele andere politieke partijen. Overigens worden nu ook andere organisaties waaronder vakcentrales uitgenodigd voor de informatiesessies. Sommigen (zoals Ravaksur) hebben geweigerd op de uitnodiging in te gaan.

De NPS is evenzo niet op de uitnodiging ingegaan (zoals toegelicht in de media) ondanks dat samen met de VHP “verbroedering” wordt gepredikt. In “landsbelang” werd de bijeenkomst toch bijgewoond door de Oranjepartij, terwijl zo vaak wordt gehamerd onder andere door de VHP dat de president veroordeeld is voor ernstige misdrijven zowel in Nederland als Suriname.

De NPS stelt zich als oudste bestaande politieke partij op het standpunt dat het volk van Suriname niet binnenkamers geïnformeerd moet worden maar in DNA, het hoogste college van Staat wordt in publiek gemaakt communiqué gemeld. Met name het vroegere bestuurslid Dayanand Dwarka heeft na zijn vertrek bij de VHP erop gewezen dat Santokhi (na de verkiezingen) wederom de belangen van onder andere welgestelden gaat behartigen en minder van alle delen van de bevolking die veelal in armoede leven. Deze beweringen zijn thans wederom geverifieerd bij voornoemde persoon.
Daarom kan wellicht een samenwerking worden aangegaan met de NDP, meldt Dwarka. 

Telkens verzint de voorzitter van de VHP voorwendselen om zijn zin door te drukken. Dat is met name vertoond in het vorig jaar in maart gehouden partijcongres in 'De Olifant'. Er was slechts 1 stem tegen en 1 onthouding in dit zeer druk bezochte partijcongres. Zijn de congresgangers wellicht bevreesd om hun meningen kenbaar te maken? Waar blijft de zo geëiste democratie in deze partij? Niets wijst nu op het tegendeel van de beweringen van Dwarka! In voornoemd congres van de VHP werden eveneens de statuten gewijzigd zodat het bestuur (voorzitter) meer macht verkreeg. In de media werd deze bijeenkomst heel positief van de hand gedaan. 

Slechts de jurist G. Gangaram Panday kwam met amendementsvoorstellen die echter werden weggehoond. Kennelijk kent het congres van de VHP veelal alleen maar ja-knikkers! Als aan de voorzitter (en bestuur) van deze partij wordt gevraagd of er na de verkiezingen in mei van dit jaar samengewerkt wordt met de NDP wordt telkens ontkennend geantwoord. De vraag is: “Worden wij door bijvoorbeeld de VHP in het ootje genomen of gaan de politieke partijen op geen enkele wijze samenwerken met de NDP zelfs als deze partij het grootste aantal zetels behaalt?” Mag Bouterse dan weer president worden? Het volk van Suriname heeft er recht op dat er van tevoren volstrekte duidelijkheid wordt gegeven, omdat de Surinaamse politici bekend staan om hun opportunistische visies waarbij het “landsbelang” soms als drogreden wordt opgevoerd. 

Het is goed dat de heer Dwarka zich heeft aangesloten bij de NPS, omdat deze partij kennelijk van zijn fouten heeft geleerd en nu transparante politiek wil bedrijven met een verkiezingsprogramma waar het zich echt aan gaat houden. Te lang hebben bepaalde politieke partijen telkens de belangen van de rijksten in de samenleving behartigd, waardoor grote delen nu in bittere armoede leven. Kijkt u maar naar de auto’s van sommige voorzitters van bepaalde politieke partijen. Dat zijn beslist geen middenklasse vervoersmiddelen! Hoe komen ze aan dergelijke grote sommen geld om de roerende- en onroerende zaken te bekostigen? Politici lijden een zeer luxe leventje in Suriname en zijn er soms alleen maar op uit om nog meer rijkdom te vergaren, terwijl het land in rap tempo verpaupert. Het wordt tijd dat de kiezers duidelijkheid eisen! Het telkens negatief bespreken van de NDP door columnisten van de oppositiepartijen lijkt meer op propaganda dan dat men genoemde partij serieus bekritiseert. 

Telkens de handen schudden met iemand die ernstige criminele daden heeft begaan en het nu geschopt heeft tot president van Suriname, geeft ernstig te denken! Dat heeft evenzo te maken met het feit dat de politieke elite in ons land geen duidelijke wetten heeft gemaakt om te voorkomen dat personen met jarenlange strafvonnissen op hun naam het ambt van president kunnen bekleden. Ik roep alle kiezers thans op alle leiders om duidelijkheid te vragen op weg naar de verkiezingen in mei. Het gaat om de belangen van alle delen van de bevolking en niet slechts die van onbetrouwbare politici. Met onder andere nepotisme, patronage en of gewijzigde beleidsinzichten moet nu definitief afgerekend worden! Alle Surinamers moeten betrokken worden bij de welvaart voorts ontwikkeling van ons land!

Robby Roeplall
Advertenties