Indonesië schiet zout in wolken om ze weg te houden
03 Jan 2020, 18:36
foto
Een man ontdoet zijn woonomgeving van klei nadat Jakarta was getroffen door overstromingen. (Foto's: Reuters)


De Indonesische luchtmacht schoot vrijdag zout in wolken in een poging te voorkomen dat regenval de langzaam zinkende hoofdstad aandoet. Jakarta is getroffen door dodelijke overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakt door enkele van de zwaarste regenbuien ooit geregistreerd.

Het dodental in Jakarta en de omliggende gebieden is vandaag gestegen tot 43, zei het bureau voor rampenbestrijding, terwijl tienduizenden mensen zijn ontheemd. Het Indonesische technologiebureau BPPT en de luchtmacht voerden vrijdag drie rondes van 'cloud seeding' uit. Er zullen meerdere rondes worden uitgevoerd, wanneer dat nodig wordt geacht, zei een BPPT-functionaris.

Het strooien, het schieten van zoutvlammen in een poging om regenval te veroorzaken, is gericht op het openbreken van wolken voordat ze Jakarta bereiken. "We zullen elke dag 'cloud seeding' doen als dat nodig is", vertelde BPPT-chef Hammam Riza aan verslaggevers.

Weermanipulatie wordt in Indonesië vaak gebruikt om bosbranden tijdens het droge seizoen te blussen. De overstromingen volgden na hevige regenval op 31 december en in de vroege uren van Nieuwjaarsdag. Delen van Jakarta en nabijgelegen steden -waar ongeveer 30 miljoen mensen woonden- werden overspoeld.

De zondvloed aan het begin van 2020 was "één van de meest extreme regenval" -gebeurtenissen sinds de registratie begon in 1866, zei het Meteorological, Climatological and Geophysics Agency (BMKG) op vrijdag. Het agentschap zei dat klimaatverandering het risico op extreem weer had verhoogd en waarschuwde dat de zware regenval tot half februari kon duren, met een verwachte piek op 11-15 januari.

Televisiebeelden toonden overstromingswateren die delen van de grootste stad van Zuidoost-Azië overstromen en met modder bedekte auto's, sommige op elkaar gestapeld. President Joko Widodo gaf de schuld aan vertragingen in infrastructuurprojecten voor de beheersing van overstromingen voor de ramp, waaronder de aanleg van een kanaal dat sinds 2017 is vertraagd vanwege problemen met landverwerving. Widodo kondigde vorig jaar aan dat hij de hoofdstad van Indonesië zou verplaatsen naar de provincie Oost-Kalimantan op het eiland Borneo om de druk op het overbevolkte Jakarta te verminderen.

Meer dan 50 mensen stierven in één van de dodelijkste overstromingen van de hoofdstad in 2007 en vijf jaar geleden werd een groot deel van het centrum van de stad onder water gezet nadat de kanalen overstroomden. Jakarta zinkt een aantal cm per jaar in noordelijke delen, zei een ambtenaar in oktober, vanwege de winning van grondwater door de jaren heen waardoor lagen van gesteente en sediment langzaam op elkaar gestapelde pannenkoeken werden.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April