Kazachstan: Tientallen overleven vliegramp
27 Dec 2019, 10:32
foto
Het vliegtuig kwam tot stilstand naast een gebouw met twee verdiepingen, dat gedeeltelijk werd verwoest. (Foto's: Reuters)


Tientallen passagiers hebben een vliegtuigramp in Kazachstan overleefd. Bij de crash van een passagiersvliegtuig zijn minstens 12 doden gevallen. Het Bek Air-vliegtuig vloog van Almaty - de grootste stad van Kazachstan - naar de hoofdstad Nur-Sultan toen het vlak na de start in een gebouw stortte.

Het Fokker-vliegtuig had in totaal 100 passagiers en bemanningsleden aan boord. Overlevenden beschreven hun gang van het wrak in het donker en de sneeuw. Ongeveer 60 personen worden in het ziekenhuis behandeld. De oorzaak van de crash is onduidelijk.

Een verslaggever van Reuters dicht bij de scène zei dat er sprake was van zware mist. Er is tegenstrijdige informatie geweest over het dodental. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei aanvankelijk dat 15 mensen waren gedood, maar het publiceerde later een lijst met slachtoffers waarop slechts 12 doden waren - inclusief de kapitein.

Het Fokker 100-vliegtuig vervoerde 95 passagiers - waaronder acht kinderen - en vijf bemanningsleden, zei het ministerie van Binnenlandse Zaken. De Flightradar24-informatiewebsite zei dat de vlucht om 01:21 GMT vertrok en "het laatste signaal werd in dezelfde minuut ontvangen".

De luchthaven zei dat het vliegtuig om 07:22 lokale tijd (01:22 GMT) hoogte verloor, voordat het een betonnen barrière raakte en tegen een gebouw met twee verdiepingen stortte. Er was geen vuur na botsing.

Maral Erman, één van de overlevenden, zei dat het vliegtuig trilde tijdens het opstijgen, meldt de website van Tengri News. Ze zei dat het eerst voelde alsof het vliegtuig was geland, maar in feite "raakten we iets".

"Er was niet veel chaos aan boord," zei ze. "Er werd niet geschreeuwd." Erman zei dat de bemanning de uitgang heeft geopend voor passagiers om uit het vliegtuig te stappen. Ze voegde eraan toe dat ze later zag dat het vliegtuig "in tweeën was gesplitst". Beelden van de scène tonen de cockpit ingeklemd in de zijkant van het gebouw.


Bek Air annuleerde al zijn vluchten kort na de crash. Almaty's luchthaven zei dat het normaal functioneerde en het vluchtschema niet werd beïnvloed.

Nur-Sultan - een stad voorheen bekend als Astana - werd omgedoopt tot voormalig president Nursultan Nazarbayev kort nadat hij in maart aftrad.

Reactie
Er zal een speciale commissie worden ingesteld om de oorzaak van de crash te bepalen. De president van Kazachstan, Qasym-Jomart Toqayev, heeft vrijdag een nationale rouwdag uitgeroepen. Hij betuigde zijn "diepe medeleven" aan familieleden en zei: "alle verantwoordelijken zullen zwaar worden gestraft in overeenstemming met de wet".

Bek Air werd in 1999 opgericht en richtte zich aanvankelijk op VIP-vluchtuitvoering, zegt de website van het bedrijf. Tegenwoordig beschrijft het bedrijf zichzelf als de eerste goedkope luchtvaartmaatschappij van Kazachstan. De vloot bestaat uit zeven Fokker-100-vliegtuigen.

Dit is niet het eerste ernstige vliegtuigongeluk in de stad. Op 29 januari 2013 dook een passagiersvliegtuig uit de noordelijke stad Kokshetau neer in de buurt van Almaty, waarbij 20 mensen om het leven kwamen. Een maand eerder stierven 27 mensen toen een militair vliegtuig met hoge Kazachse veiligheidsfunctionarissen neerstortte in het zuiden van het land.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April