Honduras: Opnieuw dodelijk geweld in gevangenis
23 Dec 2019, 16:42
foto
De gewonde gevangenen werden overgebracht naar een ziekenhuis in Tegucigalpa, Honduras. (Foto's: Reuters)


Minder dan twee dagen na het dodelijke geweld in een gevangenis, zijn opnieuw minstens 16 gevangenen gedood in een gevecht tussen rivaliserende bendes in een andere Hondurese gevangenis. Ambtenaren zeiden dat geweren, messen en machetes werden gebruikt in het gevecht op zondag in de El Porvenir gevangenis ten oosten van de hoofdstad Tegucigalpa.

Op vrijdag werden 18 gevangenen gedood en 16 anderen gewond in de noordelijke stad Tela. Er is een golf van gevangenisgeweld in Honduras geweest, waar gevangenissen notoir overvol zijn.

De regering verklaarde woensdag de noodtoestand in het gevangenissysteem en droeg de controle over aan veiligheidstroepen. President Orlando Hernandez nam het besluit nadat vijf leden van de MS-13-bende waren gedood tijdens hun detentie.

Het was niet meteen duidelijk wat de uitbraak van geweld in de gevangenis van El Porvenir had veroorzaakt, maar beveiligingsfunctionaris Luis Suazo zei dat bendes probeerden dit proces van interventie "terug te draaien". Ten minste twee andere gevangenen raakten gewond. "De doden en gewonden werden aangevallen met kogels en scherpe wapens," zei luitenant Antonio Coello.

Hondurese gevangenissen huisvesten meer dan 20.000 gevangenen, hoewel ze slechts een capaciteit hebben van ongeveer 8.000. Gevechten komen vaak voor, als rivaliserende straatbendes strijden om controle.
Advertenties

Wednesday 01 May
Tuesday 30 April
Monday 29 April