Honduras: 18 doden bij gevangenisgeweld
21 Dec 2019, 10:32
foto
Hondurese veiligheidstroepen die eerder deze week zijn ingezet bij de gevangenissen. (Getty Images)


Bij een uitbraak van bendegeweld in een gevangenis in Honduras zijn minstens 18 gevangenen  gedood en 16 anderen gewond geraakt. Het gevecht vrijdag in een gevangenis in de noordelijke havenstad Tela was één van de ergste recente uitbraken in het land.

Het volgt een golf van gevangenisgeweld in het land, waar gevangenissen notoir overvol zijn. De regering had woensdag de noodtoestand in het gevangenissysteem afgekondigd en de controle overgedragen aan veiligheidstroepen.

Een militaire functionaris vertelde Reuters dat ze  de controle over de gevangenis in Tela niet formeel hadden overgenomen voordat het geweld uitbrak. Maar sindsdien zijn veiligheidstroepen ingezet in de gevangenis om de orde te herstellen, voegden ambtenaren eraan toe.

Antonio Coello, een woordvoerder van beveiligingsbedrijf Fusina, bevestigde het dodental in een interview met lokale omroepen. De gevangenissen van Honduras herbergen meer dan 20.000 gevangenen, ondanks dat ze slechts een capaciteit hebben van ongeveer 8.000. Gevechten in de gevangenissen komen vaak voor, omdat rivaliserende straatbendes strijden om controle. Bekend als maras, hebben de straatbendes Honduras tot één van de meest gewelddadige landen ter wereld gemaakt.


Advertenties

Wednesday 08 May
Tuesday 07 May
Monday 06 May