Burgerschapswet India: Modi roept tot kalmte, protesten escaleren
16 Dec 2019, 11:38
foto
Studenten van de Darul Uloon Nadwatul Ulama, een Islamitische universiteit, worden tegengehouden door de politie tijdens een demonstratie tegen een nieuwe burgerschapswet in Lucknow, India. (Foto's: Reuters)


De Indiase premier Narendra Modi heeft tot kalmte opgeroepen temidden van gewelddadige protesten tegen een nieuwe wet op illegale migranten. De protesten zijn hun vijfde dag ingegaan. Er zijn grote protesten in de hoofdstad Delhi en in Mumbai, Hyderabad en Kolkata (voorheen Calcutta).

Op zondag gebruikte de politie traangas en arresteerde zij demonstranten, omdat bussen in brand werden gestoken en wegen werden geblokkeerd. De nieuwe wet geeft burgerschap aan sommige niet-moslimmigranten uit drie landen met een meerderheid van moslims. Maar mensen zijn verdeeld over de reden waarom ze de straat zijn opgegaan. Sommige critici zeggen dat de wet anti-moslim is, terwijl anderen - vooral in grensregio's - bang zijn voor grootschalige migratie.

Toen maandag de protesten in Delhi en verschillende andere steden werden hervat, gebruikte Modi Twitter om demonstranten gerust te stellen. "Ik wil mijn mede-Indiers ondubbelzinnig verzekeren dat de nieuwe burgerschapswet geen enkele burger van India van welke religie dan ook treft. Geen enkele Indiër hoeft zich zorgen te maken over deze wet. Deze wet is alleen voor degenen die jarenlang vervolgd zijn geweest en geen andere plaats dan India hadden om naartoe te gaan, 'schreef hij. "Dit is de tijd om vrede, eenheid en broederschap te handhaven."

Autoriteiten hebben geprobeerd de protesten te bedwingen door internetdiensten af ​​te sluiten, dus het is onduidelijk hoeveel mensen in getroffen gebieden zijn tweets hebben gezien. De protesten - waarbij zes mensen zijn omgekomen - begonnen donderdag in de noordoostelijke staat Assam, waarna ze zich verspreidden naar andere delen van Noord- en Oost-India.

Studenten aan universiteiten in het hele land hebben de demonstraties vandaag hervat. In Kolkata hebben tienduizenden mensen zich aangesloten bij een demonstratie onder leiding van minister-president Mamata Banerjee en haar regerende Trinamool-congrespartij. Meer demonstraties worden verwacht in een aantal andere steden.

De woordvoerder van de politie van Delhi, MS Randhawa, zei dat officieren "maximale terughoudendheid uitoefenden" als reactie op aantijgingen van buitensporig geweld tegen studenten. Verschillende advocaten vroegen het Hooggerechtshof om in te grijpen, erop wijzend dat officieren studenten in badkamers hadden aangevallen. Maar de hoogste rechtbank zei dat het geen actie zou ondernemen totdat studenten hun protesten hadden stopgezet.

Het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada hebben inmiddels reiswaarschuwingen gegeven aan mensen die het noordoosten van India bezoeken. Ze hebben hun burgers opgedragen "voorzichtig te zijn" als ze naar de regio reizen.

De prestigieuze Jamia Millia Islamia-universiteit in Delhi hervatte vanochtend de protesten, nadat demonstraties van studenten zondag eindigden in botsingen met de politie. Ongeveer 35 studenten werden zondag vastgehouden door de politie en maandagochtend vroeg vrijgelaten. De vicekanselier van de universiteit, Najma Akhtar, veroordeelde de politieactie en vertelde verslaggevers dat ze een rechtszaak tegen de politie zouden indienen en een onderzoek op hoog niveau zouden eisen. Het is nog onduidelijk wie het geweld heeft uitgelokt, maar er werden stenen gegooid naar de politie die wraak nam met traangas.

Lokale media meldden dat bijna 60 mensen, onder wie studenten en politie, gewond raakten. Ten minste drie bussen en verschillende motorfietsen werden in brand gestoken. De universiteit zei dat de politie later zonder toestemming de campus is binnengekomen en uit videobeelden bleek dat de politie studenten en medewerkers aanviel. Video's gemaakt door studenten laten zien dat de politie studenten in elkaar slaat in campusgebieden zoals badkamers en de bibliotheek. De politie heeft gezegd dat ze deden wat "noodzakelijk" was om de protesten te stoppen. Sommige scholen in het zuiden van Delhi zijn gevraagd om vandaag gesloten te blijven.

"Openbare eigendommen worden vernietigd, bussen worden verbrand. We zullen kennis nemen, maar dit alles moet stoppen," zei opperrechter Sharad Bobde. Hij voegde eraan toe dat de rechtbank niet tegen vreedzame demonstratie was, maar dat "deze sfeer moet verdwijnen".

"Als protesten en geweld voortduren, zullen we hierover geen zaak horen." De opperrechter bekritiseerde ook de studentendemonstanten en zei dat ze de wet niet in eigen handen konden nemen. "De rechtbank kan nu niets doen. Laat de rellen stoppen," zei hij. De politie is zwaar bekritiseerd, met veel op sociale media die beweerden dat officieren studenten met stokken en traangas aanvielen terwijl ze vreedzaam protesteerden.

Nieuwe burgerschapswet
De wet staat niet-moslims uit Bangladesh, Pakistan en Afghanistan, die illegaal India zijn binnengekomen, toe burgers te worden. De Hindoe-nationalistische BJP-regering stelt dat de wet bedoeld is om diegenen tegemoet te komen die zijn gevlucht voor religieuze vervolging.

Critici zeggen dat de wet deel uitmaakt van de agenda van de regering om moslims te marginaliseren en dat deze in strijd is met religieuze principes die zijn vastgelegd in de grondwet. Eerder deze week uitte het mensenrechtenkantoor van de Verenigde Naties zijn bezorgdheid dat de nieuwe wet fundamenteel discriminerend van aard was.

De regering ontkent elke religieuze voorkeur en zegt dat moslims niet onder de nieuwe wet vallen, omdat ze geen religieuze minderheden zijn en daarom geen bescherming van India nodig hebben. Ondertussen zijn mensen in Assam bang dat ze zullen worden "overrompeld" door illegale niet-moslimmigranten uit buurland Bangladesh. Ze beweren dat buitenstaanders hun land en banen zullen overnemen en uiteindelijk hun cultuur en identiteit zullen domineren.

De protesten in Assam hebben weinig te maken met zorgen over het uitsluitende karakter van de wet en de dreiging voor secularisme. Ze hebben meer te maken met inheemse angsten om demografisch en cultureel te worden overspoeld door "buitenstaanders".
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April