Santokhi: Leider, bestuur en beleid land worden vervangen
16 Dec 2019, 05:59
foto
VHP-voorzitter Chan Santokhi samen met aspirant-kandidaten voor Wanica. De mensen zijn zondagavond gepresenteerd. Zij zullen zich verder profileren in het veld. (Foto's: Raoul Lith)


Het probleem van Suriname is dat het land een slechte leider heeft. Die moet worden vervangen. Hetzelfde geldt voor het bestuur en het beleid. Alle drie moeten op 25 mei 2020 plaatsmaken om het land te kunnen redden. Dit zei VHP-voorzitter Chan Santokhi zondagavond tijdens een vergadering op Lelydorp waar de aspirant-kandidaten zijn bekendgemaakt. De partijtop houdt enkele kandidaten in diverse districten achter de hand. Volgens Santokhi maakt de coach van een voetbalwedstrijd om strategische redenen niet alles ruim vóór de wedstrijd bekend, maar kijkt ook naar wat de tegenstander doet. 

Santokhi had geen goed woord voor het slechte agrarisch beleid dat gevoerd is waardoor nu boeren hun sopropo niet kunnen exporteren naar Nederland en andere landen van de Europese Unie (EU). Dit is een enorme aderlating voor de boeren. De lokale markt zal overspoeld worden door sopropo, waardoor het hele land nog bitterder wordt. De VHP heeft komt met oplossingen zei de politicus. Binnen een half jaar nadat de regeermacht is overgenomen, zal samen met internationale deskundigen - ook de EU - voedselveiligheidsinstituut worden opgericht. 

In de tussentijd heeft de VHP Agrarische Raad de opdracht gekregen om alle landbouwers die sopropo voor export planten te registreren. De partij heeft tienduizenden markoesaplanten die onder het sopropodak geplant kunnen worden. De pulp wordt geëxporteerd naar Frans-Guyana waar ongeveer 8 euro wordt betaald per kilo. "Haast evenveel als voor sopropo in de EU", zei Santokhi. Hij voerde aan dat de EU sinds 2016 schriftelijk heeft aangegeven dat er maatregelen zouden worden getroffen, maar Suriname heeft zijn huiswerk niet goed gedaan. Die minister die toen op LVV zat, had volgens de VHP-leider alleen maar belangstelling voor Chinese trawlers. 



Santokhi die geboren en getogen is op Lelydorp, zei dat een stad daar zal verrijzen met alle infrastructuur. "Lelydorp wordt Lelystad". Ook zal er een universiteit daar komen, waarbij nog nagegaan zal worden om welke faculteit het zal gaan, want Lelydorp heeft onder andere veeteelt, agrarische sector, bloementeelt. De wegen moeten worden aangepakt want hoewel Lelydorp twee meter boven de zeespiegel ligt, veranderen de zandwegen in modderpoelen als het eventjes hard regent. De regering maakt niet genoeg middelen vrij voor de districten, waardoor de decentralisatie niet tot uiting komt. 

"Vanaf het aantreden van deze regering negen jaar geleden is het land systematisch achteruitgegaan. Het volk is in armoede terechtgekomen. Het land is financieel-economisch geïsoleerd geraakt," stelde de voorzitter van de oranje partij. Alle instituten zijn volgens hem gecorrumpeerd. Het vertrouwen is kapot gemaakt. Investeerders willen geen zaken doen met Suriname, want er wordt geld onder de tafel gevraagd. Overal zijn er problemen. De veeboeren zijn geconfronteerd met grote achteruitgang. Zij krijgen SRD 3 zoveel voor een liter melk, terwijl de Staat meer dan SRD 8 int. Jongeren willen het werk niet overnemen. Als het beleid niet verandert, zullen van melkboer overstappen naar slachtveeboer. Santokhi hield zijn gehoor voor dat de VHP bezig is met een plan voor wederopbouw van het land, waar een crisisbeheersingsplan deel van uitmaakt. Er zal een burgergericht beleid worden gevoerd, met als belangrijkste taak om het land te redden. Dat is de agenda van de partij. Wie die agenda niet heeft, is op de verkeerde plaats, zei Santokhi. 

De aspirant-kandidaten van Wanica die geprofileerd hebben, zijn gepresenteerd door de partijvoorzitter. Deze zijn: (in alfabetische volgorde) Henk Aviankoi, Charoen Bhoelai, Melissa Bruinhart, Raiza Foster-King, Indersing Gangabisoensingh, Luciën Hardjoprajitro, Johny Hussain, Minaxidevie Jhakry-Harnam, Bashierahmad Kasiemkhan, Murwin Leeflang, Chanderboshkoemar Mangroo, Sidik Moertabat, Mohab-Ali Barkatoellah, Bholanath Narain, Mildred Pinas, Santhoesja Pinas, Maureen Post, Ritish Sardjoe, Rewtie Sietaram, Suraksha Sital-Hirasingh, Ray Tjokro, Cecil Valies. Enkele namen zijn uit strategische overweging nog niet bekendgemaakt. 
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April