Libanon: Premier Hariri treedt af, crisis wordt gewelddadig
29 Oct 2019, 17:12
foto
Premier Saad al-Hariri van Libanon spreekt tijdens een persconferentie in Beirut, Libanon. (Foto's: Reuters)


Saad al-Hariri heeft vandaag ontslag genomen als premier van Libanon. Hij verklaarde dat hij een "doodlopende weg" had bereikt in een poging een crisis op te lossen die werd ontketend door enorme protesten tegen de heersende elite. De onrust heeft het land zwaar in beroering gebracht.

Het besluit van de leidende Soennitische politicus wijst op toenemende politieke spanningen die de vorming van een nieuwe regering kunnen bemoeilijken. Een nieuwe regering kijkt aan tegen de ergste economische crisis van Libanon sinds de burgeroorlog van 1975-90.

Het aftreden van Hariri, die traditioneel wordt ondersteund door het Westen en de Arabische soennitische Arabische bondgenoten, verhoogt de inzet en duwt Libanon in een onvoorspelbare cyclus. Libanon zou verder kunnen eindigen onder de heerschappij van de door Iran gesteunde Hezbollah, waardoor het nog moeilijker wordt om broodnodige buitenlandse investeringen aan te trekken.

Het tart ook Hezbollah, die had gewild dat hij zou aanblijven. Hariri wordt gezien als het brandpunt voor Westerse en Golf Arabische hulp aan Libanon, die dringend behoefte heeft aan financiële steun beloofd door deze bondgenoten.

Hariri richtte zich tot de natie nadat een menigte loyaal aan de sjiitische moslim Hezbollah en Amal-bewegingen een protestkamp die was opgezet door anti-regeringsdemonstranten in Beiroet, aanvielen en vernietigden. Het was de ernstigste strijd in de straten van Beiroet sinds 2008, toen Hezbollah-strijders de controle over de hoofdstad grepen in een korte uitbarsting van een gewapend conflict met Libanese tegenstanders die loyaal zijn aan Hariri en zijn bondgenoten.

Ongekende crisis
Libanon is verlamd door de ongekende golf van protesten tegen de ongebreidelde corruptie van de politieke klasse. “Al 13 dagen wacht het Libanese volk op een beslissing voor een politieke oplossing die de verslechtering (van de economie) stopt. En ik heb in deze periode geprobeerd een uitweg te vinden, waardoor ik naar de stem van het volk kon luisteren," zei Hariri. "Het is tijd dat we een grote schok krijgen om de crisis het hoofd te bieden," zei hij. "Voor alle partners in het politieke leven is onze verantwoordelijkheid vandaag de dag hoe we Libanon beschermen en zijn economie nieuw leven inblazen."

President Michel Aoun, een politieke bondgenoot van Hezbollah, kan het ontslag van Hariri nu aanvaarden en overleg beginnen over de vorming van een nieuwe regering, of hem vragen zijn besluit in heroverweging te nemen. Het duurde negen maanden om het Hariri-coalitiekabinet te vormen dat in januari aantrad.

Sommige demonstranten zwoeren op straat te blijven. De onrust heeft de acute economische crisis van Libanon verergerd, met financiële spanningen die hebben geleid tot een schaarste van harde valuta en een verzwakking van het gekoppelde Libanese pond. Libanese staatsobligaties stortten in op de onrust.
Advertenties

Thursday 02 May
Wednesday 01 May
Tuesday 30 April