Salomonseilanden kapt met Taiwan en kiest voor China
17 Sep, 20:56
foto


Taiwan verbrak maandag de banden met de Salomonseilanden, nadat de archipel in de Stille Oceaan had besloten om diplomatieke relaties over te schakelen naar China, een beslissing die het beschreef als "zeer betreurenswaardig". Tijdens een persconferentie in Taipei zei de minister van Buitenlandse Zaken, Joseph Wu, maandag: "Het kabinet van de regering van de Salomonseilanden heeft besloten diplomatieke betrekkingen over te schakelen naar de Volksrepubliek China."

"De regering verklaart hierbij dat de diplomatieke betrekkingen met de Salomonseilanden met onmiddellijke ingang worden beëindigd", voegde hij eraan toe.

China verwelkomde maandag, na de bekendmaking in Taipei, het besluit van de Salomonseilanden om diplomatieke banden met Taiwan te verbreken, wat betekent dat nu slechts 16 landen de regering van het zelfbesturende eiland erkennen. "De Chinese zijde waardeert de beslissing van de regering van de Salomonseilanden om de zogenaamde 'diplomatieke betrekkingen' met de Taiwanese autoriteiten te verbreken", zei woordvoerster Hua Chunying van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken kort voor middernacht. "We verwelkomen de Salomonseilanden bij het grijpen van een historische kans," voegde ze eraan toe.

De omschakeling van loyaliteit is een enorme coup voor Beijing, slechts enkele weken voordat deze de 70e verjaardag van de oprichting van de Volksrepubliek China viert. Taiwan is sinds het einde van een burgeroorlog in 1949 zelfbesturend, maar China beschouwt het eiland als zijn territorium en heeft beloofd het in te lijven, indien nodig met geweld.

De Salomonseilanden bestaat uit zes grote eilanden in twee rijen en bijna duizenden kleine eilandjes in de zuid Pacifische Oceaan.