Puerto Rico kondigt noodtoestand af in afwachting op Dorian
28 Aug 2019, 12:18
foto
Puerto Rico zet zich schrap voor tropische storm Dorian. Op het eiland is de noodtoestand uitgeroepen.


Puerto Rico zet zich schrap voor tropische storm Dorian die door het Caribisch Gebied raast. Op het Amerikaanse grondgebied is de noodtoestand uitgeroepen. Het National Hurricane Centre (NHC) heeft orkaanwacht- en tropische stormwaarschuwingen afgegeven voor Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek.

Voorspellers verwachten nu dat de tropische storm Dorian zich zal ontwikkelen tot een orkaan nadat het Puerto Rico binnenkomt. President Donald Trump heeft een noodverklaring goedgekeurd, waardoor Amerikaanse federale agentschappen zijn gemachtigd om hulp te bieden en rampenbestrijding te coördineren.

Het NHC meldt dat de storm zich vanochtend 290 km ten zuidoosten van Puerto Rico bevond. Dorian nadert St Croix met maximale aanhoudende winden van 96 km per uur. Het NHC waarschuwde dat tropische stormomstandigheden worden verwacht in Puerto Rico, maar orkaanomstandigheden zijn ook mogelijk. Het centrum zei dat de storm zich kan versterken tot een orkaan van categorie twee, als deze zich naar de oostkust van Florida verplaatst.

In Puerto Rico, een gebied dat nog steeds herstellende is van de verwoesting door orkaan Maria in 2017, is er angst voor stroomuitval en schade door sterke wind. Er wordt tot 15 cm regen in Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek verwacht bij de doortocht van Dorian. Voorspellers zeggen dat de golven langs de kusten "levensbedreigende surf omstandigheden en stromingen" kunnen veroorzaken.

De gouverneur van Puerto Rico, Wanda Vázquez Garced, die maandag de noodtoestand voor het Amerikaanse grondgebied heeft uitgeroepen, heeft zijn meer dan drie miljoen burgers opgeroepen zich voor te bereiden. "Ik dring er bij de burgers op aan om hun noodplan met voorzichtigheid en gemoedsrust te activeren," zei Vázquez op Twitter. Ongeveer 360 schuilplaatsen zouden open zijn over het eiland.

"Wow! Nog een grote storm op weg naar Puerto Rico," zei president Donald Trump dinsdag in een tweet. "Zal het ooit eindigen?"

De storm zal naar verwachting woensdagnacht ten zuidwesten van Puerto Rico en oostelijk Hispaniola passeren, mogelijk als een orkaan van categorie 1. "Langzame versterking wordt voorspeld gedurende de komende 48 uur, en Dorian is naar verwachting in de buurt van orkaankracht wanneer het zich in de buurt van Puerto Rico en Oost-Hispaniola beweegt," zei het NHC.

Op donderdag wordt voorspeld dat Dorian aan land zal komen in de Dominicaanse Republiek, voordat hij vrijdag langs de Turks & Caicos en de zuidoostelijke Bahama's gaat. Volgens de laatste projecties van het NHC zou de storm vrijdagavond of zaterdagochtend vroeg in de Amerikaanse staat Florida kunnen landen. Tropische stormwaarschuwingen voor St. Vincent en de Grenadines zijn intussen opgeheven.

Puerto Rico kwetsbaar
Puerto Rico is nog steeds kwetsbaar nadat orkaan Maria het eiland in september 2017 verwoestte. Er waren naar schatting 2.975 mensen gedood. Maria veroorzaakte een humanitaire crisis.

Een rapport van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) suggereerde dat Maria US$ 90 miljard schade had veroorzaakt in Puerto Rico en de Amerikaanse Maagdeneilanden. Sinds Maria toesloeg, heeft Puerto Rico moeite om zijn infrastructuur en elektriciteitsnet te repareren, waarbij Trump  US$ 19 miljard aan noodhulp tekende voor het eiland.

Vooruitlopend op Storm Dorian zijn Puerto Ricanen alert geweest op de gevaren, terwijl ze  water, voedsel en generatoren opslaan. Zaida Garcia, een inwoner van het eiland, vertelde ABC News dat "iedereen in paniek is" nu de storm nadert. 'We kunnen het ons niet veroorloven, zeg ik je. We kunnen het ons niet veroorloven,' zei ze.

In een verklaring zei het Amerikaanse Federal Emergency Management Agency (Fema), dat hoewel Dorian minder ernstig is dan Maria, het nog steeds "een aanzienlijke impact" kan hebben.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April