Indonesische parlementaire delegatie in Suriname
21 Aug, 18:16
foto
De Indonesische parlementaire delegatie op bezoek bij het ministerie van Sport- en Jeugdzaken. (Foto: NII)


Een parlementaire delegatie onder leiding van ondervoorzitter Utut Adianto is voor een beleefdheidsbezoek in het land. Naast het verstevigen van de vriendschapsbanden, gaan beide landen voor meer samenwerking. Indonesië wil concrete stappen zetten in het realiseren van de Surinaamse verzoeken, zoals sporttrainers in Pencak Silat en badminton en vergroten van het aantal studiebeurzen.

In de delegatie bestaande uit 22 personen zitten negen parlementariërs. Ze startte maandag de eerste bespreking met haar counterpart De Nationale Assemblée (DNA). Partijen spraken onder meer over het werk in DNA, de positie van de vrouw in het parlement, toerisme en hoe de banden tussen beide volksvertegenwoordigende lichamen hechter te maken en verstevigen, schrijft DNA op haar website. “Beide parlementen zijn het erover eens, dat zaken op papier worden gezet en besproken.”

De Indonesische volksvertegenwoordigers spraken vier ministers. In de aparte gesprekken met minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en Edgar Dikan ad interim van Sport- en Jeugdzaken is de vraag naar trainers voor de Indonesische traditionele gevechtsport Pencak Silat naar voren gekomen. Volgens de Indonesische media heeft Ferrier gesproken over de optie van Pencak Silat als buitenschoolse activiteit. Deze tak van sport kan worden gebruikt als een hulpmiddel om het karakter van kinderen te versterken.

Vanuit Suriname is ook het verzoek gedaan voor meer studiebeurzen onder het Darmasiswa- beurzenproject en uitwisseling van studenten en docenten. Indonesië bekijkt de optie voor cultuurprojecten waaronder muziekeducatie in de gamelan. De sportminister is onder de indruk van Indonesie’s badminton potenties en vraagt naar badminton trainers, stelde Utut Adianto in een persbericht.

De ondervoorzitter vertelde ook dat minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken heeft gevraagd naar een vliegverbinding Suriname - Indonesië. Hij ziet dit niet direct van de grond komen, daar de afstand tussen de twee landen groot is. Volgens Utut Adianto heeft Suriname relatief gezien een kleine bevolking; een kleine markt om zaken mee te doen. Hij ziet in Suriname wel mogelijkheden voor Indonesische investeringen.

Naast de formele overheidsgesprekken, hebben de parlementariërs ook van gedachten gewisseld met het VHJI-bestuur tijdens een rondleiding op het Sana Budaya-complex. De groep is vandaag in district Commewijne voor een veldbezoek en vertrekt morgen naar Indonesië.
Advertenties

Friday 21 February
Thursday 20 February
Wednesday 19 February