Elias in Ebola-kwestie: Alles compleet onder controle
21 Aug, 00:52
foto
Volgens gezondheidsminister Antoine Elias heeft Suriname alles onder controle in de Ebola-kwestie. (Beeld: DNA)


‘’De reiziger afkomstig uit de Democratische Republiek Congo vertoont geen verschijnselen van Ebola en komt niet uit een gebied waarin Ebola voorkomt”, informeert minister Antoine Elias van Volksgezondheid De Nationale Assemblee (DNA). Leden van het parlement hadden om meer duidelijkheid gevraagd over deze kwestie. “ Alhoewel hij geen risico vormt en niet uit een risicogebied komt, moeten we hem nog afzonderen opdat er duidelijkheid komt over de reisgeschiedenis van de passagier”. Hij is met een Braziliaans paspoort het land binnengekomen en toonde vervolgens een Chinees paspoort in Suriname.

De immigratiedienst van Barbados heeft Suriname op de hoogte gesteld dat er een reiziger uit de Democratische Republiek Congo aan boord was op een KLM-vlucht naar Suriname. Hij is op 18 augustus vertrokken uit de Democratische Republiek Congo, reisde vervolgens naar Nairobi en vandaar uit naar Amsterdam en is daarna naar Suriname afgereisd.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft enkele deelstaten in de Democratische Republiek Congo op 17 juli dit jaar tot epidemisch gebied voor Ebola verklaard. In Nairobi is pre-screening  volgens de WHO standaarden gedaan, waarbij bleek dat de passagier uit Lubumbashi kwam. Lubumbashi is geen risico-staat en is 2.000 km verwijderd van de hoge risicogebieden.  Daarnaast vertoonde de reiziger geen ziekteverschijnselen waardoor hij zijn reis naar Nederland mocht vervolgen.

Maar bij de alarmering van zijn vlucht dat hij uit een risico-land komt, is het protocol van screening en afzondering van verdachte Ebola-gevallen bij de officiële grensposten van Suriname in werking gezet. Twee leden van het first response team zijn ingezet op de Johan Adolf Pengel Internationale Luchthaven. Tijdens het interview bleek al gauw dat zijn reisgeschiedenis niet in voldoende mate kon worden achterhaald. Door de taalbarrière werd een tolk erbij gehaald, en toch stelde de man zich niet coöperatief op. Ondanks de aanwezigheid van de tolk en autoriteiten was hij heel stroef in het geven van informatie.

Bij ondervraging bleek dat de man Suriname met een Braziliaans paspoort was binnengekomen, maar dat hij bij de immigratieautoriteiten in Suriname een Chinees paspoort heeft overgelegd. Hij was onwillig om informatie te geven over zijn bezoek in Lubumbashi en zijn verblijf hier in Suriname. De minister hield DNA voor dat er met alle instanties wordt gewerkt om meer duidelijkheid te brengen in de zaak. Hij stelde het parlement gerust dat alles "compleet onder controle is en Suriname niet op het punt staat van een Ebola-epidemie."

Veel DNA-leden reageerden geschokt over het verdachte gedrag van de reiziger. Ze hebben meer maatregelen geëist en de regering voorgehouden om alles wat in haar macht is te doen om deze situatie in goede banen te leiden.

Leroy Troon
Advertenties

Friday 21 February
Thursday 20 February
Wednesday 19 February