Hong Kong bereidt meer massaprotesten voor
19 Aug, 00:01
foto
Honderdduizenden demonstranten in Hong Kong eisen al weken meer democratische en politieke hervormingen. (Foto's: Reuters)


Hong Kong bereidt zich deze week voor op meer protesten, nadat honderdduizenden anti-regeringsdemonstranten zware regen hebben getrotseerd om zich zondag vreedzaam te verzamelen. Het was een verandering in wat vaak gewelddadige botsingen zijn geweest.

De opkomst van zondag, naar schatting 1,7 miljoen volgens de organisator van de demonstratie, toonde aan dat de beweging nog steeds breed gedragen wordt ondanks de chaotische scènes van vorige week. Demonstranten hadden vorige week de luchthaven van de door de Chinese regering geregeerde stad, bezet. Sommige activisten hebben zich daarvoor verontschuldigd.

De protesten begonnen meer dan 11 weken geleden als oppositie tegen een nu opgeschorte wet waarmee verdachten aan het vasteland van China konden worden uitgeleverd voor berechting door de door de communistische partij gecontroleerde rechtbanken. Sindsdien zijn de protesten veranderd in bredere oproepen tot democratie.

In de komende weken zijn meer demonstraties gepland, waaronder een nieuwe staking in districten in de voormalige Britse kolonie. De politie zei maandag dat de demonstratie veelal vreedzaam was, maar dat er daarna "inbreuk op de openbare vrede" plaatsvond, waarbij sommige demonstranten harde voorwerpen op regeringsgebouwen schoten en laserstralen op politieofficieren richtten.

Demonstranten waren zondag vanuit Victoria Park, het aangewezen verzamelgebied, naar grote financiële wegen gestroomd, naar het financiële centrum van de stad. Ze riepen om het aftreden van de door Beijing gesteunde leider Carrie Lam.

Demonstranten stimuleerden elkaar later op de avond aan om naar huis te gaan en confrontaties te vermijden. Eerdere  gevallen van gewelddadige botsingen met de politie, hebben recente demonstraties ontsierd.

In een verklaring op zondagavond zei de regering dat het van het grootste belang was om de sociale orde zo snel mogelijk te herstellen en dat het een oprechte dialoog met het publiek zou beginnen en "de sociale harmonie weer zou opbouwen als alles is gekalmeerd".

De politie heeft kritiek gekregen voor het gebruik van steeds agressievere tactieken om demonstraties op te breken, maar op zondag was de aanwezigheid van de politie minimaal.

Hong Kong keerde in 1997 terug van de Britse naar de Chinese heerschappij volgens een formule “één land, twee systemen”. De stad kreeg vrijheden die de burgers op het vasteland van China  werden ontzegd. Maar velen in de stad geloven dat Beijing die vrijheden heeft uitgehold.

De centrale overheid heeft een steeds meer vastberaden toon aangenomen over de protesten en beschuldigt het buitenland, waaronder de Verenigde Staten, van het aanzetten tot onrust. De protesten zijn één van de grootste uitdagingen voor de Chinese president Xi Jinping sinds hij in 2012 aan de macht kwam. Meer dan 700 mensen zijn gearresteerd sinds de protesten in juni begonnen.

Friday 10 April
Thursday 09 April
Wednesday 08 April