Deskundigen werken aan nieuwe Plantenbeschermingswet
16 Aug, 18:37
foto
Deskundigen bij de bespreking over een nieuwe Plantenbeschermingswet.


Deskundigen van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) werken met andere betrokkenen aan de modernisering van de wet- en regelgeving voor veilige voedselproductie. Woensdag was er een bijeenkomst ter bespreking van de conceptwet die dit moet regelen. Het streven is erop gericht om maandag 19 augustus de nieuwe Plantenbeschermingswet aan te bieden aan DNA.

De nieuwe wet moet aansluiten op de nieuwe vastgestelde exportregels naar de Europese Unie (EU). Er is een actieplan uitgezet. Suriname moet na uitvoering van het actieplan voldoen aan de internationale standaarden op het gebied van veilige voedselproductie. Onder meer moet de oude Plantenbeschermingswet uit 1965 worden vervangen, met de nadruk op veilig voedsel voor de consument. Aan het importeren van voedingswaren worden strenge fytosanitaire eisen gesteld, alsook de export van landbouwproducten.

Verder wordt bij de nieuwe wet rekening gehouden met de verschillende aspecten waaronder technische- en veiligheidsmaatregelen, en welke sancties daartegenover staan bij het niet naleven van de wet. De aanpak van illegale praktijken wordt opgenomen in de strafbepalingen waaronder hoge boetes.

Minister Rabin Parmessar participeerde aan deze bijeenkomst. Er waren, onder andere, deskundigen van de ministeries van LVV, Justitie en Politie, Handel, Industrie & Toerisme, het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname en het Surinaams Standaarden Bureau. De bespreking is de eerste in een reeks van besprekingen die moeten volgen, zodat er een goede conceptwet kan worden geformuleerd, meldt de voorlichting van LVV, via het Nationaal Informatie Instituut.
Advertenties

Monday 24 February
Sunday 23 February
Saturday 22 February