Spannende ParaMan Duathlon te Accaribo 
13 Aug, 10:43
foto
Start van de duathlon zondag in het district Para. Deze activiteit had een goede opkomst en de spanning zat er goed in. (Foto's: Yannick Doest)


Het was eindelijk zover dat de sportactiviteit van de Surinaamse Triathlon Unie (STU) voortgang vond. Aanvankelijk zou het een triathlon met zwemmen in de rivier zijn maar het werd omgezet in een duathlon. Een goede opkomst met de nodige spanning en een verrassende winnaar bij de dames.

De STU moest haar geplande triathlon van 21 juli verschuiven naar 11 augustus op advies van de Maritieme Autoriteit Suriname. Daarna werd deze omgezet in een duathlon waarbij het open water zwemmen eruit werd gehaald om veiligheidsredenen. Dat het nu 5k hardlopen, 30k fietsen en weer 2,5k hardlopen werd, heeft deelnemers niet tegengehouden mee te doen. 

Er schreven 16 recreatie estafette teams zich in waarbij 13 daadwerkelijk meededen. Bij de heren waren er uiteindelijk 13 Individuele atleten en bij de dames vijf. Bekende toppers waren natuurlijk van de partij alsook enthousiaste recreanten. Sommigen na lange tijd weer en anderen vonden het de juiste tijd om nu niet in teamverband mee te doen maar individueel. Dat vergt zeker de nodige motivatie en training.

Het geheel startte wat later niet alleen vanwege laatkomers maar ook omdat de nodige politiebegeleiding nog niet op de plek was. Het was prima weer en na het startsein sprintte de ervaren triatleet Lesley Cairo (27) weg. Hij kwam als eerste binnen bij het eerste onderdeel hardlopen op de hielen gezeten door Gilberto Gittens. Die deed wel niet solo mee maar in een team. Mooi is het te zien dat teams uit jong en oud bestonden en niet alleen met personen uit Paramaribo. Een groep van vijf jongemannen uit Nickerie kwam met fiets en al en hun trainer Amrish Mahabal. Het onderdeel fietsen ging richting Overbridge met goede begeleiding van de politie Para ondanks de onderbezetting. 

Bij het fietsen wist de bekende Teun de Ridder Cairo achter zich te laten na ongeveer 20k fietsen. Het scheelde niet veel of hij zou ook de eerste prijs bij de heren pakken. Cairo heeft bij het laatste onderdeel hardlopen alles op alles gezet om zijn eerste plek op te eisen. “Ik moest er bikkelhard tegenaan gaan omdat Teun hard reed”, zei hij. 

Bij de recreatie estafette teams was het voor sommige zoeken naar aanvulling om het team compleet te maken omdat niet iedereen op kwam dagen of afgemeld had. Heel jammer als dat toch niet lukte want de hele voorbereiding op deze race is dan teniet gedaan. Dit keer werd niet het team Fit for Life eerste, zoals we vaker zien, maar eentje met een vakantieganger uit Nederland en een hier woonachtige Belgische jongeman die Suriname binnenkort verlaat. Toch wel leuk dat je het dan met een prijs kan afsluiten!

Vinod Budhu Lall, bestuurslid, merkte bij de prijsuitreiking op dat zijn focus die dag bij de dames lag. Het was een klein deelnemersveld en ze hebben er goed voor moeten zweten. Isabelle de Boer die na enige tijd van de partij was, kwam als eerste hardloper binnen. De 50-plusser Brigitte Rijsdijk, die enkele jaren geleden in principe alleen aan wielrennen deed, was goed op dreef. Ze was sterker op de 30k fietsen en daarna was het gewoon zaken afronden. Ook al is hardlopen niet haar favoriet, om te zien waar ze vandaan is gekomen dan is het zeker een pluimpje waard.

De organisatie had dit keer een envelop met inhoud voor de winnaars en iedere deelnemer ontving een apart uitziende medaille. Het is in de toekomst wel raadzaam om de daadwerkelijke afstanden aan te geven. Achteraf bleek dat de 5k stukken minder was. Om personen woonachtig in die omgeving ook te interesseren voor de activiteit mag ook een aandachtspunt zijn. Het bestuur van de STU en alle vrijwilligers hebben het in ieder geval weer klaar gespeeld om een aangename sportactiviteit neer te zetten. 

De uitslag van de top vijf
Dames Open
1.Brigitte Rijsdijk 1:42:13
2.Fenna Walhein 1:46:08
3.Rachel Gans 1:47:36
4.Isabelle de Boer 1:48:02
5.Christal Austin 2:06:10

Heren Open
1.Lesley Cairo 1:13:40
2.Teun de Ridder 1:13:51
3.Rodney Griffith 1:21:06
4.Dominique Liauw Anjie 1:22:46
5.Patrick Hew 1:24:02

Recreatie Estafette
1.TR-JF 1:11:42
2.Fit For Life 1:15:03
3.Pacemakers 1:17:08
4.Fernandes 1:19:32
5.Team KPS Nickerie 1:22:15


Tanya Frijmersum

Saturday 30 May
Friday 29 May
Thursday 28 May